Події, Суспільство

Сумщину відвідала віцепрем’єр-міністр – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук

У центрі уваги були питання адаптації, реабілітації, працевлаштування ветеранів та членів їх сімей, підтримки внутрішньо переміщених осіб, а також людей, що повертаються з тимчасово окупованих територій. Про це повідомляє Сумська ОВА.

– Я хочу відзначити уважне ставлення Сумської ОВА до питань ветеранської політики на Сумщині. Ми сьогодні були в Сумському національному аграрному університеті, де вперше розпочалася програма бізнес-школи і наші ветерани отримали безкоштовну можливість навчатися, щоб потім відкрити власну справу, навчитись, залучати грантові можливості. Також відвідали міський Центр учасників бойових дій. Я розмовляла з ветеранами, які зараз проходять реабілітацію. Надихнулася їх стійкістю, впевненістю, спокоєм, адже маючи серйозні поранення, будучи у важкому стані, проходячи реабілітацію, лікування, ці люди знаходять сили йти вперед, – повідомила Ірина Верещук.

Ірина Верещук разом із начальником Сумської обласної військової адміністрації Володимиром АРТЮХОМ детально обговорили проєкт «Помічник ветерана», адже наразі є проблеми з працевлаштуванням Помічників і необхідно правильно виписати урядову постанову, щоб ці проблеми усунути.

Під час засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення разом із представниками міжнародних організацій, народними депутатами, посадовцями ОВА, керівниками територіальних громад окреслили проблеми ВПО, в тому числі необхідність будівництва житла для людей, які переїжджають із 5-кілометрової прикордонної зони в межах області.

– Область сама не впорається з цими проблемами. Важливо, щоб міжнародні організації не дивились на Сумщину лише як на прифронтову територію, якій варто допомагати лише за залишковим принципом. На Сумщині не вистачає реабілітаційних центрів, немає санаторно-курортних центрів для ветеранів та їх сімей. І про це теж треба говорити. Такі регіони, як Сумська та Чернігівська області – прифронтові і страждають від обстрілів, тож мають бути в зоні уваги як вищих органів влади, так і міжнародних організацій. Я хочу, щоб Сумщину чули і вам допомагали, – зазначила Ірина Верещук.

Окрему увагу було приділено вирішенню проблем людей, які повертаються на мирну територію України з тимчасово окупованих територій.

Ірина Верещук ознайомилась з роботою транзитного центру короткотермінового перебування таких осіб, а також відвідала чи не єдиний в Україні Центр перевірки документів осіб, які повертаються з окупації.

Сьогодні на окупованих росією територіях проживає більше 6 млн осіб. Люди не хочуть залишатися в окупації і намагаються знайти шлях та можливості, щоб виїхати з окупованих територій. Колотилівка-Покровка – діючий коридор, який дозволяє заїхати на територію, підконтрольну Україні. Це дуже важливо в рамках міжнародного права і для всіх українців, які бажають повернутися додому.

Від початку роботи коридору 38 тисяч українців повернулися на територію України з окупованих областей, в тому числі більше 3 тисяч – діти.

Ми як Україна дотримуємося норм міжнародного гуманітарного права, і як влада виконуємо свою функцію – забезпечуємо безпечне переміщення, розміщення людей, харчування, супровід, грошову допомогу. На сьогодні українці мають можливість перетнути кордон з будь-якими документами, які в них є. Саме в цьому центрі йде перевірка їх документів, тут їм надають всю первинну необхідну допомогу, також у транзитному центрі, де ми сьогодні були, вони мають можливість переночувати, помитися, поїсти, отримати консультацію психолога, а вранці, якщо є така потреба, безкоштовно поїхати евакопотягом до Києва, або евакуаційними маршрутними перевезеннями до Харкова, Полтави чи Дніпра, – підкреслила Ірина Верещук.

Начальник Сумської ОВА Володимир Артюх подякував Ірині Верещук за співпрацю, в тому числі і в питанні перенесення Центру перевірки документів осіб, що повертаються з ТОТ з прикордоння в Суми.

– На жаль, інтенсивність обстрілів у місці, де був раніше наш центр, підвищилась, загроза життю українців, які повертаються з окупованих територій через рф коридором «Колотилівка – Покровка», значно зросла. Тому Прем’єр-міністром України за пропозицією Ірини Андріївни Верещук було прийняте рішення щодо перенесення Центру перевірки документів в Суми. Це рішення було виконано оперативно, щоб забезпечити безпеку наших громадян. І я дякую всім, хто брав участь відкриття цього центру, в тому числі Сумській міській військовій адміністрації, волонтерським організаціям, міжнародним організаціям, а також уряду. Тепер люди, які й так натерпілись, повертаючись з окупації, можуть спокійно і безпечно пройти всі необхідні процедури, отримати консультації, відпочити і продовжити свій шлях, отримавши грошову допомогу й підтримку, – зазначив Володимир Артюх.

Коментувати