Війна РФ проти України, Події, Суспільство

Продавав дані про українські війська — підозрюваного у державній зраді мешканця Шостки залишили під вартою

Залишили під вартою – таким було рішення сумського апеляційного суду щодо мешканця Шостки. Чоловіка підозрюють за статтею 111, ч. 2 – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, про це повідомляє Суспільне.

Підозрюваний – Юрій Виходцев – нині перебуває у слідчому ізоляторі, тож брав участь у слуханні в режимі відеоконференції. За матеріалами слідства, він протягом двох місяців передавав росіянам дані про розташування українських військових, блокпостів, рух техніки Збройних Сил України тощо. За це отримав винагороду – кілька тисяч гривень.

Причетним себе до інкримінованих йому дій Юрій Виходцев визнав частково.

Не все визнаю, я складав заяву, в якій вказував, що спонукало мене до цього правопорушення, – сказав чоловік.

Затримали Юрія Виходцева 29 липня, наступного дня обрали запобіжний захід – тримання під вартою без визначення розміру застави. З таким рішенням захист не погодився.

Оскільки у пана Юрія наявні міцні соціальні зв’язки, є постійне місце роботи, він раніше не притягувався до кримінальної та адміністративної відповідальності, має родину, доньку, то цілком ймовірно було б застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, – наполягала захисниця підозрюваного Вікторія Волохова.

Під час засідання Виходцев запропонував обміняти себе на будь-якого полоненого українського солдата — цим, мовляв, намагається спокути власну провину. Прокурор Віталій Довгаль зазначив – підозрюваного все одно треба лишити під вартою.

– Він готовий перейти на ту сторону, а замість нього повернути сюди наших солдатів, які знаходяться в полоні. Запобіжний захід, крім тримання під вартою, я не бачу іншого ніякого, тому що обмін полоненими здійснюється тільки після понесення покарання українського законодавства”, – сказав прокурор Віталій Довгаль.

Після кількахвилинного перебування у нарадчій кімнаті суддя апеляційного суду Юлія Філонова читає рішення: “Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника адвоката Волохової на цю ухвалу – без задоволення”.

Під вартою чоловік залишиться до наступного продовження запобіжного заходу в кінці вересня. Максимальний термін покарання, який загрожує підозрюваному – довічне позбавлення волі.

Коментувати