СБУ, Суспільство

Привласнили 3,7 млн грн – за матеріалами СБУ перед судом постануть екскерівники Сумської ОВА

Перед судом постануть колишні заступник голови та в.о. начальника Департаменту капітального будівництва Сумської обласної військової адміністрації, яких обвинувачують у привласненні шляхом службового підроблення 3,7 млн грн, виділених регіону на відновлення знищеної рашистами інфраструктури. Про це повідомляє Управління СБ України в Сумській області.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрили обох топ посадовців у лютому 2023 року.

За даними слідства, корупційну схему з розкрадання коштів, виділених регіону урядом, організував у квітні 2022 року заступник голови Сумської ОВА спільно з в.о. начальника Департаменту капбудівництва, призначення якого він пролобіював. Гроші були виділені урядом на відновлення та ремонт об’єктів цивільної інфраструктури, знищеної або пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів та ударів.Топ чиновники уклали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт з афілійованими комерційними структурами.

Зловмисники свідомо штучно завищили в 2-3 рази ціни на будматеріали в кошторисній документації, а придбання організували через спеціально створені «фірми-прокладки», за допомогою яких виводили гроші «у тінь».За висновками проведених експертиз, внаслідок таких дій фігуранти привласнили 3,7 млн грн державних коштів.

Згідно з матеріалами СБУ, скерованими до суду, ексзаступника голови Сумської ОВА обвинувачують за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 (організація службового підроблення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 358 (організація використання завідомо підроблених документів).

В.о. начальника ДКБ Сумської ОВА обвинувачується за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 та ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.Також перед судом постане директор приватної структури, який брав участь у злочинній схемі як підрядник. Його обвинувачують за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 та ч. 1 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники Управління СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Коментувати