Події, Суспільство, Транспорт

Правила, які слід знати власнику електроскутера

Електроскутери – досить простий та комфортний спосіб пересування, тож не дивно, що наразі вони набувають шаленої популярності серед українців. Навчитись керувати електроскутером досить легко, саме тому цей вид електричного транспорту підійде навіть для тих, хто вперше за кермом. Головне — спершу ознайомитись із правилами та рекомендаціями щодо використання.

 

Якими є правила використання електроскутера

Пропонуємо ознайомитись з переліком основних правил та рекомендацій, яких слід дотримуватись власнику електричного скутера.

Не забувайте підзаряджати ваш транспорт

Якщо ви плануєте купити електроскутер, для початку слід напрацювати звичку регулярно його заряджати. Не слід вирушати в далеку дорогу, поки попередньо не переконаєтесь, що ваш акумулятор заряджений повністю, або принаймні наполовину. В середньому заряджаються електричні скутери досить довго: близько 6–8 годин, тож рекомендуємо заряджати його протягом ночі.

Одягайте екіпірування

Водії електроскутерів вважаються повноцінними учасниками дорожнього руху, тож, так само як і водії автомобілів, мають високий ризик потрапити у дорожню пригоду. Аби убезпечити своє життя та здоров’я, не нехтуйте екіпіруванням: і водій, і пасажир електроскутера мають носити шолом, який обовязково має бути застібнутий.

Слідуйте правилам дорожнього руху

Законодавство України чітко регулює ПДР для електроскутерів. Згідно з цими правилами, власнику електричного транспорту забороняється:

  • Повертати праворуч, якщо на дорозі є трамвайні рейки. Якщо ж вам необхідно проїхати шлях саме таким чином, ви можете злізти зі скутера та перекотити його через рейки на іншу сторону дороги. В такому разі ви будете вважатись вже пішоходом, а не водієм, згідно з положеннями ПДР.
  • Їхати трасою зі швидкістю понад 60 км/год. Це стосується навіть ситуацій, коли на дорозі встановлено знак, що дозволяє розганятися до 80 км/год.
  • Здійснювати буксирування. Відповідно до ПДР України, власникам електроскутерів заборонено поєднувати техніку з різноманітними причепами.

Будьте готові до гальмування

Електроскутери не мають автоматичних передач для сповільнення під час спуску. Тож ви повинні бути готовими використовувати гальма. Під час спуску з крутого схилу на електроскутері завжди тримайте руку напоготові, принаймні одним пальцем торкайтесь важеля гальма.

Слідкуйте за пішоходами

Двигун електроскутерів надзвичайно тихий, через що він менш помітний для інших учасників дорожнього руху: пішоходи та інші водії можуть здалеку просто не почути вас. Аби унеможливити потрапляння в ДТП, слід мати це на увазі та зберігати пильність на дорозі.

Як бачимо, правила використання електроскутерів є досить простими та базовими. Якщо ви детально ознайомились зі своїми правами та обов’язками як повноцінного учасника дорожнього руху, саме час обрати електроскутер.

Коментувати