102, Події, Суспільство

Поліція дає поради, як захистити своїх дітей від кібербулінгу

Мережа Інтернет об’єднує людей із всіх куточків світу, дає нам неймовірну можливість обмінюватись інформацією. Більше не треба питати батьків, вчителів, або шукати відповідь серед книжок, достатньо лише ввести запит у пошуку. Якою б корисною не була ця бібліотека знань людства, навіть тут можливо натрапити на неприємності. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

В інтернеті ми можемо не тільки знаходити інформацію, але й спілкуватися з іншими людьми. У процесі спілкування люди мають різні наміри: як просто листування, так і різні маніпуляції. Соціальні мережі – це відкрите поле для всіх людей, включаючи шахраїв та злочинців.

Булінг, переслідування, домагання виникають і у реальному житті. Частіше булінг зустрічається у школах, де одна особа, або група людей знаходять об’єкт для висміювання. Останні роки цю проблему поширюють значно більше, ніж у минулому, коли такі форми знущання замовчувалися і сприймалися, як “забавки” дітей. Це стає корисним рушієм заходів проти булінгу, після якого може знадобитися психологічна допомога.

Якщо у житті булінг є знущанням і ми знаємо зловмисників, то у мережі Інтернет це може бути будь-хто та може становити загрозу навіть здоров’ю та життю. Користуючись соціальними мережами, ми викладаємо свої фото, особисті дані, різноманітну інформацію про наших близьких людей. Анонімні злочинці по ту сторону екрану можуть легко збирати цю інформацію та використовувати її у різних цілях.

Із чого ж складається кібербулінг?

– агресія, одноособні або групові образи, висміювання, приниження особистості. Це найпоширеніший вид кібербулінгу;

– маніпуляції у листуванні, погрози дитині. Залякування дуже діють на свідомість дітей, тому вони легко можуть стати об’єктом кібербулінгу;

– зламування соціальних мереж та крадіжка приватних даних, фото або відео. Це може перерости у шантаж чи оприлюднення особистої інформації задля знущання;

– переслідування, або сучасною мовою сталкінг. Небажане нав’язування, домагання до дітей, незалежно від полу.

Основним двигуном кібербулінгу є анонімність. Люди можуть дозволяти собі все, коли їх не бачать, не чують і не знають, хто вони є. Особливо можуть постраждати діти, які не мають великого бажання ділитися з дорослими всім, що їх бентежить.

Як зрозуміти, що ваша дитина може бути жертвою кібербулінгу?

  • Ваша дитина приховує від вас інформацію на своєму телефоні.
  • Після користування Інтернетом, Ваша дитина має поганий, сумний настрій.
  • Якщо Ви питаєте свою дитину про те, що відбувається, вона відстороняється та не хоче ділитися подробицями.

Поради, щодо користування Інтернетом та соціальними мережами

  • Не поширюйте свої особисті дані, такі як: номер телефону, адреса, дані батьків, паспортні дані. Це чудова можливість використати таку інформацію проти вас.
  • Якщо Ви натрапили на образи, бачите щось підозріле, не треба закриватися і вирішувати це самому. Поділиться цим із сім’єю, друзями, близькими людьми, не відмовляйтеся від підтримки та шукайте допомогу.
  • Якщо через якусь причину Ви не можете знайти підтримки близьких людей, вагаєтесь у цьому, то можете на деякий час відкласти користування соціальними мережами. Відпочиньте, займіться іншими справами, які будуть відволікати вас від негативу в Інтернеті.
  • Ви завжди можете обмежити доступ для підозрілої людини, заблокувавши її. Така можливість зараз є у всіх соціальних мережах.

Як захистити дитину від кіберцькування:

  • здійснювати батьківський контроль за користуванням Інтернетом;
  • бути обізнаними в сучасних технологіях;
  • знати основні правила спілкування та передачі інформації в соціальних мережах;
  • спілкуватись з дитиною і цікавитись її життям;
  • спостерігати за поведінкою;
  • навчити критично ставитися до інформації в Інтернеті.

Коментувати