Війна РФ проти України, Новини, СБУ, Суспільство

Перед судом постане агент фсб, який розвідував місця базування Сил оборони на Сумщині

Слідчі Служби безпеки завершили досудове розслідування щодо співпраці 54-річного мешканця Сум з російською спецслужбою та отримали беззаперечні докази його умисних дій на шкоду інтересам нашої держави. Ворожий агент був затриманий співробітниками СБУ у січні 2024 року.

За даними слідства, спецслужба країни-агресора дистанційно залучила зловмисника до співпраці у серпні 2023 року. Фігурант потрапив у поле зору фсб рф через проросійські переконання, які він активно демонстрував у забороненій в Україні соцмережі.

За завданням кураторів мешканець Сум намагався виявити локації найбільшого зосередження особового складу та важкого озброєння ЗСУ, які задіяні у захисті прикордонних районів області. Для збору розвідданих зловмисник обходив місцевість та приховано фіксував позиції українських військ під виглядом розмов по телефону.

Ще одним завданням ворожого пособника було створення власної мережі інформаторів для посиленої розвідки на території області. За наявними даними, окупанти сподівалися використати інформацію від агента для здійснення прицільних ракетно-артилерійських ударів по військових об’єктах ЗСУ, а також для підготовки маршрутів прориву російських ДРГ на прикордоння Сумщини.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон із доказами співпраці з ворогом. Ворожий пособник обвинувачується за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та за ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Коментувати