Події

Орієнтовно з квітня на Сумщині розпочнуть утворюватись добровольчі формування тергромад

Як повідомив під час брифінгу голова Сумської облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, розгортання сил територіальної оборони триває у кілька етапів, згідно із Законом України «Про основи національного спротиву», повідомляє Сумська ОДА.

За його словами, спочатку формується в Україні і на Сумщині також штат мирного часу – постійно діюче командно-штабне ядро Сил ТрО з числа військових (командування Сил ТрО, бригад, батальйонів). Це звичайна служба за контрактом у ЗСУ Зараз другий етап – формується штат особливого періоду, що складається з резервістів, які пройдуть відбір та укладуть контракт з ТрО ЗСУ. За ними буде закріплена штатна зброя, яка зберігатиметься в частині. Процедура укладання контракту за законом передбачає контракт саме з командувачем підрозділу, а не представниками органів місцевого самоврядування.

«На Сумщині штат резервістів орієнтовно буде сформований до кінця березня. А потім за рішенням Головнокомандуючого Збройних Сил України в маленьких населених пунктах, селах, селищах у разі необхідності будуть створені добровольчі формування територіальних громад. До добровольчих формувань можуть потрапити всі бажаючі жителі громад, які пройдуть певний відбір. Звісно, це не можуть бути люди із судимістю, з негативним беграундом (тому їх перевірятиме Нацполіція та СБУ). Водночас серед вимог для членів добровольчих формувань немає необхідності проходити медогляди».

Загальна кількість та місця розташування добровольчих формувань територіальних громад визначаються Командуванням Сил територіальної оборони Збройних Сил України за участю відповідних сільських, селищних, міських рад та затверджуються Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Добровольчі формування – це частина територіальної оборони, це військові, тому їм дозволено буде використовувати зброю за певних умов та лише під час виконання завдань територіальної оборони.

Згідно з Положенням про добровольчі формування територіальних громад, добровольчі формування можуть провадити таку діяльність:

1) своєчасно реагувати та вживати необхідних заходів для оборони території та захисту населення на визначеній місцевості до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України;

2) брати участь у посиленні охорони та захисті державного кордону у порядку, визначеному Законом України “Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону”;

3) брати участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій;

4) брати участь у підготовці громадян України до національного спротиву;

5) брати участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;

6) брати участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України, та об’єктів підвищеної небезпеки, порушення функціонування та виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності населення тощо.

Коментувати