Економіка, Суспільство

На утилізацію сумішей кислот, що зберігаються на КЗ «Зірка» з державного бюджету планують виділити 10 мільйонів гривень

Вчора, 10 червня, відбулося третє пленарне засідання IV сесії міської ради. В ньому взяло участь 30 народних обранців із 38. Як стало відомо, для екологічного збирання, перевезення, зберігання та утилізацію небезпечних відходів, сумішей, кислот з території заводу «Зірка» планують виділити з державного бюджету 10 мільйонів гривень. З даного питання, міський голова Микола Нога зробив уточнення, що ті кислоти, які знаходяться на території «Зірки», не відповідають нормам зберігання, крім того, підприємство немає ліцензії на зберігання небезпечних хімічних речовин.

Зі слів депутата міської ради Світлани Суптельної, представники депутатського корпусу, у складі трьох осіб, побували на території заводу «Зірка». Вона проінформувала, що чотири години народні обранці ознайомлювалися з цехами, де за заявою активістів, нібито, було вирізано виробниче обладнання та зауважила:

– Ні, все обладнання на місці. Як пояснили начальники цехів, воно може навіть працювати…Ми підписали акт про те, що є на заводі і те, що ми бачили. Нам казали, що там немає обладнання, воно все є, – запевнила Світлана Суптельна.

Не погодився з підписаним актом депутат міськради Олександр Шаповал. Він засумнівався в його об’єктивності.

– Нам могут показать, то, что нам не надо и в составе комиссии должен быть обязательно человек, который во всем этом разбирается. Нас, как слепых котят кинули, смотрите вот это...

Микола Трофимець, один з членів комісії, що відвідували «Зірку» впевнений, їх ніхто не вводив в оману.

– Куди ми хотіли їхати, туди нас й везли. Нам не казали, що поїхали сюди чи туди. Ми показали перелік фактів, які треба перевірити і саме по всім цим об’єктам  нас провезли. Я дуже ретельно все перевіряв і всі факти, які були вказані – не підтвердилися.

Стосовно ємностей з кислотою, то Світлана Суптельна пояснила, що на території одного з цехів заводу стоїть п’ять цистерн з цією хімічною речовиною.

– Начальник одного з цехів пояснив нам, що це, дійсно, та кислота, яка може «підняти» місто в повітря.

Депутатка зауважила, що 800 гектарів території заводу комісія не змогла проінспектувати, але мету, яку перед собою ставили, вони виконали. Світлана Суптельна звернулася до міського голови з проханням допомогти заводчанам отримати заборговану заробітну плату та прикласти всі сили, аби  відродити підприємство.

– Щоб, все ж таки, на цьому підприємстві було якесь нове виробництво, або запрацювали цехи.

Олександр Шаповал обурився тим фактом, що на території «Зірки» успішно працюють приватні виробництва, в той час, коли сам завод повністю паралізований.

– Николай Петрович, я знаю, что вы ездите, беспокоитесь за завод. А что там делает его директор, Ярош?! Какая его позиция? Почему он сидит и ничего не делает?! Он должен с «Укроборонпрома» не вылазить.

Депутат Андрій Осипенко пояснив, що завод «Зірка» – є виробником пороху, якого наша держава не потребує в тій кількості, як раніше. За його словами, Сербія продає димний порох по ціні – 23 евро, Шосткинський завод – 38 евро. Окрім того, комплектуючі для виготовлення продукції виробляє Російська Федерація.

– Мы не можем купить комплектующие в России, чтобы насыпать наш порох. Если сейчас мы сделаем порох, то сможем насыпать его себе в карман или депутатам, желающим взять себе, если его еще дадут по лицензии, – зазначив Андрій Осипенко.

 Присутня, під час пленарного засідання, представниця трудового колективу заводу «Зірка», Наталія Максина обурилась висновком комісії, яка заявила, що на підприємстві все збережено і нічого не «вирізано» і не вивезено.

– Сказать, что там все есть, извините меня, это, по крайней мере, смешно.

Втім, як апелював Андрій Осипенко, екс-керівник заводу «Зірка», депутати міськради не мають повноважень проводити інвентаризацію на оборонному підприємстві.

Джерело частини фото: сторінка у Фейсбук Миколи Ноги.

Коментувати