Події, Суспільство

На Сумщині СБУ заблокувала канал витоку конфіденційної інформації з баз даних

Державної податкової служби Співробітники СБУ викрили на Сумщині схему несанкціонованого копіювання та витоку даних з обмеженим доступом, учасником якої був керівник одного з підрозділів регіонального органу податкової служби, що діяв в інтересах зацікавлених осіб. Про це повідомляє Управління СБ України в Сумській області.

Зазначається що за даними слідства, керівник підрозділу регіонального органу податкової служби отримував з баз даних ДПС та копіював конфіденційну інформацію для представників комерційних структур.

Для реалізації злочинної діяльності було створено аккаунт у закритому ТГ-каналі, через який розміщувались оголошення про так звані «послуги» та приймались замовлення від зацікавлених осіб. «Клієнт» мав зробити повну передоплату обумовлених коштів у криптовалюті, після чого посередники переправляли його замовлення посадовцю, – зазначають у СБУ.

Податківець, користуючись повноваженнями, брав конфіденційну інформацію з відомчої бази даних та переправляв її поплічникам для видачі замовнику. Інформація, яку «замовляли» та незаконно отримували зловмисники, стосувалась юридичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність у Сумській області.

Задокументовано, що протиправна схема діяла понад півроку, а вартість одного замовлення сягала кількасот доларів у криптовалюті.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання та роботи податківця правоохоронці виявили та вилучили:

• комп’ютерну техніку,

• флеш-накопичувачі,

• мобільні телефони, які містять докази протиправної діяльності фігуранта.

Посадовцю повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 362 (несанкціоноване копіювання інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, що призвело до її витоку, вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації) Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство для притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до протиправної схеми. Наразі встановлено, що серед користувачів каналу, на якому приймались замовлення, були, у тому числі, «клієнти» з росії та білорусі.

Служба безпеки України перевіряє можливу причетність спецслужб країни-агресора до створення каналу витоку конфіденційної інформації для отримання розвідданих.

Блокували протиправні оборудки співробітники Управління СБУ в Сумській області спільно зі слідчими Нацполіції Сумщини за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури та сприяння керівництва регіонального органу Державної податкової служби.

Коментувати