Екологія, Здоров'я, Новини, Суспільство

На Сумщині майже у чверть зросла кількість хворих на інфекційні захворювання

Про стан санітарно-епідемічної ситуація на Сумщині та профілактику гострих кишкових інфекцій під час брифінгу повідомила заступниця головного державного санітарного лікаря Сумщини Галина ЗАЙЦЕВА.

Так, інфекційні захворювання, в тому числі і сезонні, є явищем соціальним – на жаль, у реаліях сьогодення, військові дії, міграція людей, відключення електроенергії, перебої із водозабезпеченням, відображається на рівні розповсюдження інфекційних захворювань.

Невипадково їх ще називають факторами війни, що може призвести до ускладнення та погіршення епідемічної ситуації і до поширення інфекційних хвороб.

«У цьому році кількість людей, хто звернувся до лікувальних закладів з інфекційними захворюваннями сягнула майже 100 тисяч людей. Це майже на 20 відсотків більше,ніж минулого року. За 5 місяців 2024 року кількість людей, які захворіли на інфекційні захворювання, за виключенням респіраторних, становила близько 1200 людей», – говорила Галина Зайцева.

За її словами, у переважній більшості випадків джерелом захворювання на кишкову інфекцію є людина, через збудник, який виділяється з організму хворої людини.

«Важливо дотримуватися правил особистої гігієни, ведення побуту, піддавати овочі та фрукти термічній обробці, кип’ятити воду, щоб убезпечити себе та дітей від кишкових захворювань», – підкреслювала Галина Зайцева.

Крім того, вона наголосила, що при наявності симптомів гострої кишкової інфекції необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Також, під час брифінгу заступниця головного державного санітарного лікаря розповідала, що на базі Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України постійно проводиться моніторинг, здійснюється ряд необхідних досліджень.

Продовжується і дослідження води з відкритих водойм, рекреаційного водокористування на бактеріологічні показники, в тому числі й на наявність збудника холери. За результатами досліджень стан водойм на Сумщині є задовільним, що надає наразі можливість купатися у водоймах.

Коментувати