COVID-19, Події, Суспільство

На Сумщині зафіксовано новий штам коронавірусу «Дженні»

У січні в Україні зареєстровано 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон – JN.1, який називають «Дженні». Три випадки вірусу виявили на Сумщині.

Всі захворіли в м. Суми: двоє чоловіків віком 27 і 73 років та одна жінка 65 років. Всі одужали. Про це повідомив лікар – епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Сергій Грабовий.

За його словами “Дженні” зараз є домінуючим у США. Він здатний швидко поширюватися, але, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), симптоми, які він викликає, схожі на інші варіанти омікрону.

– Лікарі та науковці стверджують, що перебіг хвороби, спричиненої JN.1 досить схожий на інші варіанти омікрону. Однак вони попереджають, що з часом можна очікувати певних змін у симптомах COVID-19, оскільки вірус продовжує мутувати та еволюціонувати. Наразі невідомо про будь-які серйозні зміни в симптомах JN.1., – зазначив Сергій Грабовий.

В оновленій у кінці грудня інформації CDC перелічує такі симптоми COVID-19:

🔹Закладеність носа або нежить
🔹Біль у горлі
🔹Втома
🔹Головний біль
🔹Кашель
🔹Біль у м’язах або тілі
🔹Лихоманка або озноб
🔹Нудота або блювота
🔹Діарея
🔹Задишка або утруднене дихання
🔹Втрата смаку чи запаху

Деякі люди, які перехворіли на JN.1, стверджують, що цей варіант викликає більше розладів травлення, таких як діарея, ніж попередні варіанти. Однак поки що немає даних, які б це підтверджували.

Коментувати