Події, Суспільство

КП “Господар”, що здійснює свою діяльність у Шосткинській громаді повідомило про наміри підвищити тариф на воду

Комунальне підприємство «Господар» Шосткинської міської ради Сумської області доводить до відома споживачів про намір здійснити у 2023 році зміну тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Відповідне повідомлення розміщене на сайті Шосткинської міської ради.

Повідомляється, що на даний час діють тарифи з централізованого водопостачання та водовідведення, які були встановлені рішенням виконавчого комітету Шосткинської міської ради від 28.01.2022 року № 33 та введені в дію з 01.02.2022 року, в наступних розмірах :

на центральне водопостачання – 23,50 грн. за 1 м.куб.;
– на центральне водовідведення – 15,00 грн. за 1 м.куб.

Водночас, слід зазначити, що в умовах зростання основних складових тарифів, зокрема: мінімального прожиткового рівня працездатної особи та рівня мінімальної заробітної плати та відповідно суми відрахувань, вартості електричної енергії, виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам на виробництво послуг з водопостачання та водовідведення. На сьогодні діючі тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не відшкодовують фактичні витрати. Так, за результатом 2022 року рівень відшкодування затвердженої тарифом собівартості склав 93 %, підприємство отримало збиток на централізоване водопостачання в сумі 3,949 тис. грн., на централізоване водовідведення – 13,031 тис. грн, – вказано в повідомленні.

Тому, КП «Господар» звернулось до виконавчого комітету Шосткинської міської ради із заявою та розрахунковими матеріалами для коригування тарифів за статтями витрат : заробітна плата , нарахування на заробітну плату, вартість електроенергії, для встановлення тарифів з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

ПослугаДіючий тариф, грн/м³ з 01.02.2022 р.Скоригований тариф на 2023 рік, грн/м³
Централізоване водопостачання23,5027,25
Централізоване водовідведення15,0016,96


КП “Господпр” інформує, що з метою належного функціонування підприємства виникла необхідність приведення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення до економічно обгрунтованого рівня, коригування до діючих розмірів мінімальної заробітної плати та цін на енергоносії ( електроенергію). Фінансовий стан є найважливішою характеристикою надійності, стійкості та ділової активності підприємства. Розрахунок тарифів був здійснений відповідно до Постанови КМ України від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» в редакції Постанови КМУ від 3 квітня 2019 року № 291, які будуть покривати витрати в собівартості цих послуг.

Таким чином, приведення тарифів до економічно обгрунтованого рівня є необхідним заходом для стабільного функціонування підприємства та безперебійного забезпечення споживачів питною водою, централізованим водовідведенням.

Зазначається, що зауваження і пропозиції щодо планових тарифів на 2023 рік від фізичних та юридичних осіб приймаються протягом 14 календарних днів з моменту оприлюднення намірів про здійснення зміни тарифів за адресою: КП «Господар» , с. Ковтунове, вул. Суворова, буд.5

Коментувати