Здоров'я, Події

З 1 січня почала діяти нова Програма медичних гарантій. Які нові медичні послуги отримають пацієнти безоплатно

Що нового у програмі повідомили на сторінці у Фейсбук НСЗУ для пацієнта. Це зокрема:

🟩Хірургія одного дня. Для нескладних операцій пацієнтам не потрібно лягати в лікарню, вони зможуть повернутися додому того самого або наступного дня.

🟩Із 1 березня — неонатальний скринінг усім новонародженим для діагностики двадцяти одного захворювання. Це дозволить виявляти хвороби якомога раніше і починати їх лікування одразу.

🟩У програмі реімбурсації “Доступні ліки” 1 липня з’являться нові препарати: для лікування хвороби Паркінсона і хронічного обструктивного захворювання легень.

🟩Закладам, які лікують пацієнтів із COVID-19, НСЗУ платитиме за готовність надавати медичну допомогу, а не за фактом пролікованих пацієнтів. Таким чином, робота таких визначених для лікування COVID-19 лікарень буде стабільною і в разі нової хвилі епідемії пацієнти не залишаться без допомоги.

🟩Пріоритети ПМГ на 2022 рік: лікування інсульту та інфаркту, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та раннє виявлення онкології.

Тарифи, за якими НСЗУ платить закладам, на кожному з цих напрямків підвищуються. Фокус Програми медичних гарантій-2022 — це потреби і безпека пацієнтів:

➡️бюджет збільшений на 34 млрд грн порівняно з 2021 роком і становить понад 157 млрд грн, а це означає кращу фінансову захищеність пацієнтів;

➡️вимоги до медичних закладів посилюються — підвищені стандарти впливають на якість медичних послуг.

Коментувати