Екологія, Новини колег, Суспільство

“З Росії текла якась нечисть”: мор риби у річці Сейм на Сумщині,-розповідають Суспільне Суми

Мор риби у річці Сейм відбувається через злив стічних вод на території Росії. Так вважають як мешканці населених пунктів, розташованих на Сеймі, так і в Державній екоінспекції в Сумській області.

Пан Володимир – рибалка зі стажем. Він розповів, що змалку ловить рибу у Сеймі і прилеглих озерцях.

“Найбільше я впіймав сома, я його не важив. А ще ловив, з себе ростом – 9,5 кілограмів. Всяку рибу ми ловили, і ляща, всяка риба. Ну зараз москалі дихати не дають. З Росії текло все, якась нечисть, і риба вся наверх пішла і пропала, і все. Вони і раніше, ще років 20-30 назад, пускали і взимку, і восени. Взимку під лід пускають – риба дохне”, – розказав чоловік.

Неподалік – село Піски. Звідти до Росії вверх по течії – 9 кілометрів. Такий мор риби у Сеймі, як минулого тижня, місцеві вже спостерігали, і пов’язують це з викидами на території Росії.

“Нещодавно ми тільки ловили тут рибу, а сьогодні вона вже плаває мертвою. Бувало таке, ну тільки років 5 назад”, – розповів місцевий житель Дмитро Єфименко.

“Шість років назад набагато менше подохло, а в цьому році страшне, дуже багато подохло. Є така надія, так ми думаємо, що наша втекла, а це кацапська. Такі судаки, що ми їх в житті тут не ловили, рибаки не ловили таку рибу, як дохла пливла”, – розповів місцевий мешканець Іван Єфименко.

Державна екоінспекція минулого тижня отримала скарги громадян на мор риби в населених пунктах, розташованих на Сеймі в районі російсько-українського кордону. Село Пруди нижче по течії, за Путивлем. Там теж зафіксували мертву рибу.

Речниця Держекоінспекції Наталія Новак розповіла, що взяти проби води в Манухівці неможливо, оскільки вона розташована у 5-кілометровій зоні і доступ туди закритий. Поверхневі води дослідили в населених пунктах, починаючи від Нових Вирків і до Мутина, що на 50 кілометрів нижче по Сейму. Лабораторні дослідження показали низький рівень розчиненого кисню у воді.

“Водні біоресурси, скоріш за все, загинули внаслідок задухи, але точну причину може встановити лише ветеринарна експертиза, можливо, там ще якісь хвороботворні чинники. Скоріш за все, має місце стороннє забруднення води, яке спровокувало зниження рівня кисню і яке, своєю чергою, спричинило загибель водних біоресурсів”, – розповіла головна спеціалістка зі зв’язків зі ЗМІ Держекоінспекції в Сумській області Наталія Новак.

За словами Наталії, у 2019 році була зафіксована схожа ситуація: масова загибель риби і зниження рівня кисню:

“У 2019 році ми мали можливість обстежити все русло річки Сейм в межах Сумської області. Зараз у нас такої можливості немає, оскільки там і території заміновані, і ведуться активні бойові дії. Але вже по цих пробах, які були відібрані 28 і 29 травня, ми бачимо, що чим ближче до кордону, тим показники гірші, чим далі… От у тому самому Мутині кисень в нормі, і інші специфічні показники також в нормі. Можемо припустити, що забруднення водойми могло статися десь в межах РФ, але не можемо це стверджувати, оскільки все русло річки немає можливості дослідити”.

Про великі обсяги забруднення свідчить те, що критичний рівень кисню спостерігається навіть попри те, що вода не стояча, а проточна. Такі обсяги зливати у воду на українській території просто нікому, вважає Наталія Новак:

“Там такі населені пункти, в яких немає промислових підприємств, тим більше зараз. Навіть якщо припустити, що там була б якась невеличка фірма чи підприємство, то в 5-, 10-, навіть 20-кілометровій зоні такі підприємства вже або знищені, або не проводять діяльність”.

Річка Сейм бере початок на території Курської області. В мережі є інформація з посиланням на видання “Курские известия” про те, що протягом понад 6 років у Курську скидають каналізаційні води в Сейм. У 2023 році там збиралися будувати каналізаційну насосну станцію для відводу стоків, але проєкт досі не затверджений. Попередня вартість КНС – 90 мільйонів російських рублів, фінансування наразі відсутнє.

Фото зроблено Суспільно Суми

Коментувати