Здоров'я, Події, Суспільство

З початку року у 19-ти мешканців Шосткинської громади виявили опісторхоз

Риба є дуже корисним продуктом для будь-якого організму. Проте, вона може бути небезпечною як для людей, так і тварин. Захворювання, які можуть передаватися разом з гельмінтами при вживанні риби, виділяються в окрему групу під назвою «рибні гельмінтози». Опісторхоз – найпоширеніший вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України.

Зараження відбувається:

при вживанні річкової риби, яка слабо засолена або не пройшла достатню термічну обробку;

– при використанні непродезінфікованих після оброблення риби ножів, посуду;

– при недотриманні правил особистої гігієни під час та після обробки сирої риби (паління, прийом їжі, погано вимиті руки);

– при знятті проби під час приготування рибних страв.

Осередки опісторхозу зареєстровані і в Сумській області. Щорічно в Шосткинській громаді реєструються випадки опісторхозу. Про це повідомляє ДУ “Сумський ОЦКПХ МОЗ” Шосткинський районний відділ.

По м. Шостка у 2021 р. зареєстровано 50 випадків, за 6 місяців 2022р. – 13 випадків.

По селам Шосткинської громади у 2021 р. зареєстровано 13 випадків, за 6 місяців 2022р. – 6 випадків (найбільша кількість захворілих – це мешканці сіл Богданівка та Чапліїка).

Лікування опісторхозу дуже складне і тривале. Перехворівши один раз, людина може захворіти повторно. Наступні зараження переносяться з кожним разом важче.

Профілактика захворювання полягає у суворому дотриманні правил обробки риби (особливо сімейства коропових):

  1. варити рибу потрібно 15-20 хвилин від моменту закипання;
  2. смажити – 20-25 хвилин дрібними шматками в розпластаному вигляді під шаром олії і обов’язково під кришкою;
  3. солити непотрошену дрібну рибу (вага – до 50-65 грам) потрібно 14 діб, велику (плітку, єльця, чабака; вага – до 170 грамів) – 21 добу. Кількість солі – 2кг на 10 кг риби. Після вимочування можна в’ялити. Але саме по собі в’ялення не є способом знешкодження паразитів;
  4. виморожувати – при температурі -30°С– 48 годин з подальшим швидким розморожуванням у теплому приміщенні. Морозильні камери побутових холодильників для знешкодження навіть дрібної риби використовувати не рекомендується;
  5. після обробки риби використане кухонне приладдя ошпарюють окропом і миють господарським милом;
  6. потрібно остерігатися часто вживати в їжу суші, сушімі;
  7. під час риболовлі утримуватися від вживання їжі і паління брудними руками.
  8. При купівлі риби одним з головних правил є наявність відповідних документів щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Коментувати