Здоров'я, Суспільство

Завчасна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров’я!

Відповідно до Наказу МОЗ від 09.03.2021 № 408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», ЙОДНА ПРОФІЛАКТИКА ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЛИШЕ ПІСЛЯ ОФІЦІЙНОГО ОПОВІЩЕННЯ і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду, повідомляють у ДУ “Сумський ОЦКПХ МОЗ” Шосткинський районний відділ.

Важливо дотримуватися вказівок Центру громадського здоров’я та місцевої влади і чекати офіційних повідомлень на їхніх сторінках, а не здіймати паніку.

Безпідставна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров’я!

Регламент йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії визначає такі вікові групи і дозування препарату стабільного йоду (калій йодид):

•діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;

•діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;

•діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;

•підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю — 125 мг.

Важливо! Йодид калію слід приймати після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики.

Дорослим старше 40 років йодна профілактика зазвичай не потрібна.

Отже, йодну профілактику здійснюють одноразово (якщо нема інших офіційних вказівок!) шляхом прийому йодовмісних препаратів. Звертаємо увагу, що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести також до негативних наслідків.

Коментувати