Війна РФ проти України, Економіка, Суспільство

Завдяки програмі єВідновлення, 1501 житель Сумщини отримав компенсацію за пошкоджене майно

Територія Сумщини постійно страждає від ворожих атак. І, на жаль, мешканці втрачають власне житло, а громади – важливі об’єкти інфраструктури. Завдяки програмі єВідновлення, 1501 житель Сумщини отримав компенсацію за пошкоджене майно на суму майже 129 млн грн. Про це повідомляє Сумська обласна військова адміністрація.

агальна статистика руйнувань ведеться в реєстрі пошкодженого та зруйнованого майна. Відповідні дані вносяться комісіями, створеними територіальними громадами. Такі комісії створені нині в 41 громаді області. У цей реєстр також заносяться дані про інші пошкоджені будівлі – приміщення соціального призначення, майно приватного бізнесу тощо.

На сьогодні цей реєстр містить більше 8 тисяч пошкоджених об’єктів у громадах Сумщини. З них саме приватних домоволодінь – більше 4 тисяч і більше 700 багатоквартирних житлових будинків, – зазначила Марія Зонова, заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації, керівник робочої групи «Прозорість і підзвітність».

На Сумщині проводиться робота щодо відновлення, надання компенсації, будівельних матеріалів.

З 2023 року в державі діє програма «єВідновлення», яка надає компенсацію громадянам за пошкоджені будинки та квартири. Наразі на відновлення пошкодженої квартири держава надає до 350 тис. грн, і 500 тис. грн – на відновлення приватного будинку.

Крім того, державою запроваджено механізми щодо повністю зруйнованого житла, мешканці таких домівок мають право отримати або житлові сертифікати, або житлову компенсацію за своє житло.

Коментувати