102, Події, Суспільство

Жителька Шостки хотіла придбати мотоблок, втім натрапила на шахраїв, втративши майже майже 14 тисяч гривень

Поліція попереджає, на Сумщині активізувалися шахраї, які видають себе за працівників банків та продають неіснуючі товари. Зловмисники, телефонуючи людям, представляються працівниками банків, а потім, увійшовши до них в довіру, дізнаються конфіденційну інформацію та заволодівають чужими грошовими коштами. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

Лише минулої доби до поліції Сумщини, з повідомленнями про різні шахрайства, звернулося четверо потерпілих. У поліції відкрили кримінальні провадження та розпочали пошуки аферистів.

Вчора вдень до працівників Сумського районного управління поліції із заявою про злочин звернувся 60-річний житель Ворожби Сумського району та розповів, що йому на мобільний телефон подзвонила невідома жінка, яка назвалася працівником банку, і повідомила, що його банківська картка може бути заблокована. З метою уникнення блокування «псевдобанкірка» попрохала надати їй дані картки та цифровий код, який надійшов чоловікові на телефон. Зробивши це, через кілька хвилин він отримав нове повідомлення про те, що з його рахунку були зняті гроші у сумі 144 000 гривень.

Житель села Засулля, що на Роменщині, дізнавшись про можливість отримання допомоги нібито від ООН в месенджері «Телеграм» (очевидно на фейковій сторінці), заповнив «анкету», ввівши всю необхідну інформацію про себе та дані своєї банківської картки. А згодом виявив, що грошей на картці не додалося, а навпаки, зникло 23 000 гривень.

Ще дві мешканки області постраждали від шахраїв, які через Інтернет мережу «продавали» деякі товари. Так молода сумчанка втратила 19 600 гривень, плануючи придбати захисні плити до бронежилету. Жінка перерахувала гроші на банківський картковий рахунок «продавця», але товар так і не отримала.

А жителька Шостки хотіла придбати мотоблок. Поспілкувавшись у мережі з «продавцем», вона перерахувала йому 13 500 гривень через термінал самообслуговування, а сільгоспмашину так і не отримала.

У поліції відкрили кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та розпочали розшук зловмисників. Поліцейські вкотре радять громадянам бути уважними та обережними при спілкуванні з незнайомцями. Завжди прораховуйте те, які наслідки матимуть ваші поспішні та не обдумані вчинки для вашого гаманця, нервів, здоров’я. Пам’ятайте, Ваша безпека у ваших руках.

Коментувати