Події, Суспільство, Церква

Духовенство Православної церкви України та УПЦ МП погодили «декларацію порозуміння»

Учасники першої неформальної зустрічі духовенства Православної Церкви України і Української Православної Церкви МП, яка відбулася 5 липня на території Софії Київської, уклали та підписали Декларацію порозуміння, повідомляє РЕЛІГІЙНА ПРАВДА.

Текст документу оприлюднив ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості о. Георгій Коваленко.

– Ми, представники духовенства Православної Церкви України та Української Православної Церкви (МП — ред.), що зібралися в стінах Святої Софії для діалогу щодо перспектив єдності українського Православ’я,
прагнучи до єдності у Христі, яку Він Сам хотів бачити у своїх учнях і про яку молився Отцю: «щоб єдине були, як єдине і Ми, – йдеться у декларації.

Так, духовенство зазначило, що у міжконфесійних стосунках у сучасності вбачають єдність поглядів. Як то:

  • у засудженні війни, яку розв’язала путінська Росія
  • у засудженні деструктивної позиції Московської патріархії, яка перетворилася на «прислугу» путінського режиму і благословляє російських агресорів на кровопролиття
  • у розумінні необхідності єднання для захисту України
  • у розумінні необхідності єдності українського Православ’я, що стоїть перед зовнішніми і внутрішніми викликами сьогодення;

У декларації також зауважується доцільність та необхідність конструктивного діалогу між двома гілками українського Православ’я.

-Закликаємо наших ієрархів розпочати офіційний діалог між Православною Церквою України та Українською Православною Церквою (МП — ред.) вже до Дня Хрещення Київської Русі-України, який минулого року був визначений як День Української Державності. Це стане найкращим подарунком до цього свята як вірним наших церков, так і всьому українському суспільству, — зазначається у тексті.

Ініціатори запрошують до підписання і обговорення декларації духовенство і вірних Української Православної Церкви і Православної Церкви України.

Повний текст декларації можна прочитати тут.

Коментувати