Освіта, Події, Суспільство

Дмитро Живицький повідомив хто точно не вийде на навчання офлайн з 1 вересня

Новий навчальний рік в області плануємо розпочати вчасно і в очній формі. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

За два місяці розпочнеться новий навчальний рік. Наразі робимо все необхідне, аби діти сіли за парти 1 вересня. Головний пріоритет – безпека учнів, – підкреслив він.

Дмитро Живицький повідомив хто точно НЕ вийде на навчання офлайн?

  • Учні шкіл, які розташовані в безпосередній зоні ризику (+40 км від лінії бойових дій). У цій зоні наразі не розглядаються можливості відкриття навчальних закладів, бо існує постійна загроза артилерійських обстрілів, які важко передбачити вчасно.
  • Також це заклади освіти, які були зруйновані: їх учні зможуть продовжувати навчання дистанційно, або ж у інших закладах освіти.

Якими мають бути заклади освіти, які відкриють двері здобувачам освіти?

У кожному закладі освіти (або у безпосередній близькості) має бути укриття, розраховане на всіх учасників навчального процесу. Це має бути не просто підвал, а спеціально обладнане приміщення, де є вентиляція, запаси води, медикаментів і т. ін. І куди мають можливість потрапити люди з інвалідністю. Якщо неможливо забезпечити укриття для усіх – навчання буде проводитися в декілька змін.

У школах повинна бути якісна система оповіщення і позначені шляхи евакуації (з урахуванням потреб людей з інвалідністю).

Паспорт укриття – документ, якій підтвердить, що перебувати в ньому безпечно, спільно з представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, затверджуватимуть спеціальні комісії.

Окрім цього кожну школу і прилеглі території перевіримо на наявність вибухівки. Все це стосується також закладів професійної, професійно-технічної, фахової передвищої і вищої освіти, – повідомив голова Сумської ОВА.

В училищах, коледжах, інститутах і університетах можуть колегіально ухвалювати спільне рішення щодо навчання онлайн або офлайн. Але, всі безпекові моменти мають бути дотримані, у тому числі і стосовно гуртожитків.

– Ще раз наголошую: безпека – найголовніше. Тому будемо приймати окремі рішення щодо кожного із закладів освіти (від дитсадка до вишу). Маємо зберегти життя та здоров’я наших дітей, – наголосив Дмитро Живицький.

Для забезпечення кращих умов роботи вчителів Сумщини, ЮНІСЕФ забезпечує персональними якісними ноутбуками усіх вчителів. На сьогодні першими отримують техніку вчителі з закладів, які розташовані у зоні бойових дій. Усього освітяни Сумщини отримають 4000 ноутбуків.

Коментувати