Події, Суспільство

Держекоінспекція нагадує про заборону вилову риби у нерестовий період на Сумщині

На Сумщині триває операція “Нерест”. Щороку її проводять у період нерестової заборони задля збереження водних біоресурсів країни. Про це інформує Державна екологічна інспекція у Сумській області.

Джерело фото: Державна екологічна інспекція у Сумській області

Під час нересту риби з 11 квітня 2022 на водоймах Сумщини заборонено пересуватися плавзасобами та проводити будівельні, днопоглиблювальні та інші роботи (окрім випадків, що пов’язані із захистом держави). У цей період дозволяється лише любительське і спортивне рибальство на водоймах, розташованих у межах населених пунктів, але виключно з берега на спінінг, одну поплавкову чи донну вудку з одним гачком.

Втім часто громадяни нехтують вимогами законодавства і правилами рибальства, про що свідчать виявлені факти порушень. Станом на 28 квітня екоінспекторами складено 11 протоколів за порушення правил рибальства, 2 – за вилов риби забороненими знаряддями, 1 – за рибальство на території природно-заповідного фонду та ще 1 – за незаконну торгівлю рибою. Крім того, в різних районах Сумщини екоінспекторами вилучено більше трьох кілометрів браконьєрських сіток.

Відповідно до наказу регіонального управління Держрибагенства, заборона на промисловий та любительський лов водних біоресурсів у водоймах Сумщини у весняно-літній період поточного року матиме такі терміни:

– у річках та їх кореневих водах – до 30.05.2022;

– у водосховищах – до 20.06.2022;

в озерах, ставках та інших придаткових водоймах – до 10.07.2022.

Крім того, відповідно до наказу Сумського прикордонного загону, у межах контрольованого прикордонного району, до 20 км від державного кордону, заборонено будь-яке рибальство та відпочинок біля усіх водойм, а також пересування плавзасобами на увесь термін дії воєнного стану.

Коментувати