Війна РФ проти України, Допомога, Суспільство

Голова Шосткинської громади Микола Нога поділився враженнями від останньої поїздки туди, де війна зовсім поруч

Микола Петрович добре знає цю дорогу. Вперше поїхав на Схід в 2014-му, з речами першої необхідності та продуктами харчування, зібраними громадою для шосткинських військовослужбовців. І так вже 10 років…

ДОРОГА ДО НАШИХ!

Весною цього року затримуються роботи по ремонту українських автодоріг, а їх, як і всю іншу інфраструктуру, руйнує війна. Відтак вимушені були змінити звичний маршрут на Схід.

Поїхали за маршрутом Шостка-Кролевець-Конотоп-Недригайлів-Суми. Та автобус, завантажений необхідним для наших побратимів, не пройшов перевірки розбитою дорогою, зупинився і замовк. Зупинка прийшлася на відрізок траси біля населеного пункту Мерефа.

Очі радує весняна витонченість українських міст і містечок, повз які ми мчимося. Монументальний Харків, промислові Новомосковськ і Павлоград, сучасний Покровськ…

Практично всі вони перенесли масовані обстріли і бомбардування, але рани своєчасно лікуються і не перетворюють міста на військові згарища.

Часто навіть не віриться, що поруч страшна, дика за своїми звірствами війна. Кожного дня зносить, руйнує житлові будинки і об‘єкти інфраструктури. Згадую, як теж нервував з цього питання. Війна не закінчилась, а ми плануємо відбудову…

Але сьогодні фінансова допомога Європи, наполегливість Президента і ініціативність Кубракова підтверджують вірність і перспективність такої політики. Щоправда пишу ці рядки, коли Кубракова вже звільнили, але свій почерк в історії України він залишив!

І от ми там, де війна зовсім поруч. Комбат з козацьким виглядом, кремезний, міцний, зустрів нас спокійно і навіть виважено. В нашому розумінні відстань близько 10 км до ворожих окопів передбачає метушливу поведінку. Ні!Спокійно, без зайвих рухів він завершив розмову з попереднім співрозмовником і тільки тоді звернувся до нас з пропозицією про каву і чай.

Умови, в яких військовий готував напої, говорили про неймовірно високий градус сьогоднішньої війни. Все категорично і дуже швидко змінюється. Якщо раніше у штабі була кухня, подекуди столова і ряд інших приміщень, то тепер зовсім інші умови. Декілька військових у одному приміщенні – це і є весь штаб.

Для розмови вийшли на подвір’я, присіли на просту прилаштовану лавку. Весна в повному розквіті, але тут вона обмежується зеленими барвами декількох дерев. Навіть весняного гомону пташок зовсім не чути…

Не можу відкрито все описати, але багато простих речей тут, дома, на більш-менш мирній території ми не розуміли і не розуміємо. Надзвичайно вдячні за конкретні поради… Врахуємо їх при проведенні подальших спеціальних робіт у нашій громаді!

Ці воїни неймовірні! Вони нас надихають і вселяють надію!
Дорога додому завжди коротша! За вікном миготять населені пункти. Вже пізно і більшість з них повністю темні. Мінімальне освітлення дозволяють собі тільки окремі громади.

Ми вийшли за межі комендантської години. Додаткові пояснення на блокпостах. Але вже поруч. Ось і рідна Шостка, радує своїм нічним подихом…
Слава Богу! Вона сьогодні просто відпочиває! Будемо сподіватись на краще!
Слава Україні!

Фото ілюстративні

Коментувати