Офіційно, Суспільство

Говорять юристи! Які права мають потерпілі від домашнього насильства

З обговорення актуальних питань з удосконалення системи комплексної соціально-психологічної підтримки сім’ям та особам, що постраждали від домашнього та ґендерно зумовленого насильства на базі Шосткинського місцевого центру відбувся правопросвітницький захід «Спільні заходи щодо протидії домашнього насильства. Співпраця суб’єктів» . Під час заходу присутні розглянули Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», обговорили випадки насильства у сім’ї, що були зафіксовані за поданням служб, заявами та повідомленнями громадян Шосткинщини.

Фахівчиня місцевого центру Світлана Мязіна розповіла про особливості надання безоплатної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті. «Постраждалі мають право одразу або в подальшому звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. Важливо зазначити, що за подання таких заяв до суду – судовий збір не сплачується. Потерпіла особа може вимагати від кривдника компенсації: її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає з метою уникнення домашнього насильства, періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника», – звернула увагу присутніх Світлана Мязіна.Психологиня спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі при Шосткинському міському територіальному центрі соціального обслуговування Ліна Чала розповіла про особливості надання психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Наприкінці присутні наголосили на необхідності налагодження взаємодії з усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а саме: взаємне інформування про виявлені факти домашнього насильства у випадках, передбачених Законом, організацію здійснення спільних заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству відповідно до компетенції, обмін досвідом та подальше підписання Меморандуму про співпрацю.

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр – 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4.

тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –41400, м. Глухів, вул. Шевченко, 4.

тел. (05444) 7-07-20, (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –41300, м. Кролевець, вул. Європейська, 15.

тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги – 41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2.

тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги – 41200, смт Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1.

тел. (05456) 2-20-50

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно). Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.

Шосткинський місцевий центр з надання БВПД

Коментувати