Краса, Події, Садівництво

В Шосткинському ЕкоЦентрі Сергія Корнієнка розквітнув багряник, який називають ще дерево Юди, з ним пов’язана давня легенда

На подвір’ї ЕкоЦентру Сергія Корнієнка розкзвітло рідкісне дерево – церсис звичайний. Назва походить від грецького слова κερκις, що означає “ткацький човник”, так як форма його стручка схожа на човник. В українській мові можна зустріти ще назву багряник.

Цікаво, що в англійській мові його ще називають «дерево Юди». Існує легенда, що саме на цьому дереві повісився Юда. Зв’язок з Юдою можливо утворився через стручки, що висять з дерева, ніби шибеники.

Дерево настільки цікаве і приваблює своєю красою, що про нього  існує декілька легенд. Давня легенда розповідає, що бджоли, які скуштували мед дерева — помирають. Хоча в дійсності ні квіти церциса, ні нектар не містять отрути. Квіткові бруньки, квіти та молоді плоди їстівні.

Квітами прикрашають страви, додають до овочевих салатів. Смак квіток церциса солодко-кислуватий. Молоді плоди можна їсти сирими, їхній смак приємно терпкий. В основному їх використовують в Греції та Туреччині. Квіткові бруньки заливають оцтом та використовують як приправу.

Багряник привабив своєю красою навіть кінематогроф. В серіалі “Доктор Хто” з цього дерева виготовили отруту. А в серіалі “Реальна кров” з церциса виготовляють кілок, щоб убити вампіра.

Коментувати