Події

В населених пунктах Шосткинської громади прорубали 200 лунок, щоб урятувати рибу від задухи

Зимова погода створила несприятливі умови для зимівлі риб на водоймах області, вкривши їх снігом та льодовим покровом від 10 до 20 см. Для риб це вкрай важкий період. Через наявність товстого шару льоду, вкритого снігом, немає доступу повітря з атмосфери до води, світовий потік не проходить через сніговий покрив, повідомляє Сумський Рибоохоронний Патруль.

Ці погодні умови призводять до зменшення кількості кисню у воді, що загрожує виникненню заморних явищ.Тож, з метою покращення умов зимівлі гідробіонтів та попередження явищ задухи фахівцями Сумського рибоохоронного патруля спільно з громадськими інспекторами та небайдужими рибаками проведено меліоративні заходи у вигляді прорубування лунок та ополонок і встановлення у них снопів для запобігання їх подальшого замерзання. Спільними зусиллями за допомогою бурів та свердла було прорубано майже 200 лунок на озерах в с. Погребки та в с. Остроушки Шосткинського району. В ополонки встановлено очерети.

Також ведуться спостереження за температурним та кисневим режимами водойм. За результатами інструментально-лабораторного контролю, що проводився в кінці січня, вміст кисню на водосховищах і озерах – в межах норми, від 8,0 до 11,2 мгО2/дм3, на річках – від 6,1 до 9,8 мгО2/дм3, на ставках дещо нижчі показники, на деяких становить менше мінімально допустимого рівня (3 мгО2/дм3).

Тому такі заходи необхідні для покращення умов зимівлі водних біоресурсів.Відомство рекомендує проводити аерацію води. Для цього використовують підвісні мотори. Перемішування води з повітрям збагачує її киснем. Аерацію води проводять за допомогою мотопомп, відкачуючи її на лід, з метою подальшого стоку в ополонку. Хороші результати дає встановлення повітряних компресорів, які накачують повітря через сифони, що встановлюють на дно водойм.

Сумський рибоохоронний патруль звертається до громадян, перебуваючи на водоймах, не будьте байдужими – допоможіть рибі перезимувати, подбайте зараз про свій майбутній улов!У разі виявлення передумов виникнення задухи – прохання повідомляти на телефон «гарячої лінії» Управління: (096) 838-25-70 або 77-90-13.

Коментувати