Суспільство

А Ви знаєте, яку рибу і як ловити у квітні?

Квітень – місяць активізації клювання майже у всіх видів риб. Кожен досвідчений рибалка знає, що повноцінна, справжня рибалка починається саме в квітні. Дні стають довшими, і сонце гріє майже по-літньому. З кожним весняним днем клювання риби помітно посилюється. Через бурхливе танення снігів вода в річках мутніє і рибі вже набагато складніше відшукати їжу на глибині. Тому вона намагається притиснутися ближче до берега. Цей факт набагато полегшує пошук місць для лову риби.

Риба в цей період малоактивна, їй важко знайти їжу, і вона підбирає практично все на своєму шляху. При цьому деякі види риб об’єднуються в невеликі зграї, які намагаються триматися ближче до усть рік і струмків, в надії відшукати там якомога більше різноманітного корму. Саме тому в квітні ловити рибу краще на глибині в півметра від поверхні, як можна ближче до берега.

Але квітень – це також початок ікрометання (нересту) риб. Тож, займайтеся риболовлею не порушуючи Правил рибальства в нерестовий період, не хвилюйте рибу в самий відповідальний для неї період життя!

Основні види риб при риболовлі в квітні

Щука

Ловити щуку в квітні – одне задоволення для рибалок. З перших днів весни щука починає активно шукати їжу, і тому може стати легкою здобиччю для рибалок. У місцях, де є лід, вона піднімається майже на поверхню, під самий лід. У цей час можна ловити її на малька і на блешню. Причому, щук таких великих розмірів, навряд чи можна зустріти в іншу пору року.

У місцях невеликих таловин і у крайок льоду, на глибині не більше півтора метра, ефективно використовувати кружки і жерлиці. Встановлювати снасть при цьому краще таким чином, щоб наживка перебувала біля самого верху.

На відкритій воді, там, де лід повністю розтанув, можна використовувати спінінг і штучні приманки. Щука клює абсолютно на всі наживки: воблери, вертушки, колебалки, твістери, живці та інші.

Щука надає перевагу тихим місцям. Вона може ховатися між корчами, в тихих заводях, серед водоростей і очеретів. Риба довго не затримується в одному місці. Тому краще міняти місце кожні 20 хвилин.

Окунь

Клює окунь навесні анітрохи не менше, ніж щука. У квітні його клювання енергійні, і він зазвичай хватає блешню відразу. На невеликих проталинах зловити окуня можна майже біля поверхні льоду, там, де він збирається в пошуках дрібної рибки і мальків.

При ловлі окуня в квітні можна зловити рибину вагою в кілограм і більше. Для залучення хижака найкраще використовувати невеликі блешні – вертушки, золотистого або сріблястого кольору.

Рибалку на окуня в квітні краще проводити з берега або ж на відстані 5 – 10 метрів від берега, так як окунь в квітні любить «гуляти» біля берегів. Головною ознакою для визначення знаходження окуня служать великі зграйки мальків. Також окунь живе в затоплених кущах і корчах, звідки вартує свою здобич.

Судак

Активність судака з настанням теплих днів також помітно зростає. Ловити судака в квітні можна ще й по останньому льоду, і вже на відкритій воді. Краще рибалити на нього в нічний час, з 9 вечора до 4 ранку. Цей нічний хижак може досягати маси до 2-3 кілограм. В якості приманки для судака в квітні, крім штучних насадок, можна використовувати і живу рибу. Найкраще підходить великий живець, такий як плотва.

Коли лід вже відійшов досить далеко від берега, ловити судака можна і на спінінг. У цей період добре застосовувати воблер, використовуючи при цьому сталевий поводок. Результативною буде ловля на джиг-головку з силіконовим тільцем.

Мешкає судак в місцях, де є ями, перепади глибин, різні звали, а також на прилеглих до обмілинам, брівках.

Лящ

З підвищенням температури води в водоймах, лящ починає активно вибиратися з зимувальних ям. Як правило, великі косяки лящів масово рухаються до місць літньої годівлі. Тому саме на таких ділянках слід влаштовувати засідку на ляща в квітні.

У цей період краще всього насадка з мотиля. Її необхідно нанизувати пучком, попередньо зв’язавши мотиля гумкою. Також в якості наживки на ляща добре підходить опариш.

Лящ зазвичай підходить до берегів після сходу залишків льоду. Тому квітневу риболовлю на ляща краще проводити на достатньому видаленні від берегів. Для ефективної ловлі ляща в квітні добре використовувати вудку з кивком або поплавком.

Карась

Серед деяких рибалок існує думка, що карась ловиться тільки в добре прогрітій сонцем воді. Але на подив, він непогано ловиться і в квітні. В цей час, зазвичай малорухливий взимку карась, прокидається і неспішно переміщається в пошуках їжі.

Ловлю карася в квітні краще виконувати за допомогою мормишки. Мормишку при такій риболовлі можна розташувати і в пів-води, і на дні. В якості наживки багато рибалок використовують хробака, мотиля, опариша, житній хліб або тісто.

Шукати карася там, де знаходяться хижі риби, не варто. Золотистий карась мешкає в проточних водах. На відміну від нього, срібний карась водиться в невеликих озерах, ставках, а також в тихих заводях річок. Він вважає за краще мулисте дно.

Риболовля в квітні – це захоплююче, цікаве заняття. При правильному підборі снастей і виборі хорошого місця, весняна рибалка в квітні принесе масу яскравих вражень і хороший улов для всіх без винятку рибалок.

Коментувати