Допомога, Проєкти, Суспільство

Завдяки міжнародним партнерам мешканці Шосткинської громади отримали гроші на розвиток власної справи

Вчора, 10 липня, у Шостці підбили підсумки реалізації Програми з підтримки життєдіяльності домогосподарств, яку здійснює Товариство Червоного Хреста України за сприяння  Шведського Червоного Хреста.

Завдяки міжнародним партнерам жителі Шосткинської громади отримали кошти на розвиток свого господарства та власної справи. Представник Національного комітету Українського червоного хреста Іван Куштура розповів, що 150 ідей люди втілили завдяки програмі підтримки домогосподарств. Організатори надали кожному відібраному учаснику фінансування у розмірі тисячі євро.

Це грантова підтримка надавалася 150 відібраним домогосподарствам. Ми сьогодні мали візити до 5 домогосподарств, так люди вже закупили обладнання, показали результати і ми задоволені тим, що побачили.

Район потребує підтримки, у цей нелегкий час, але я кажу, що це лише початок і ми плануємо більш розгалужено допомагати”, — зауважив Іван Куштура.

До представників Червоного Хреста зі словами подяки звернулась секретарка міської ради Оксана Шаповал.

У нас люди працьовиті, ініціативні, активні. Але в реаліях сьогодення дуже важко розпочинати якусь справу. А якщо знаходиться організація, яка може підтримати, надати фінансову допомогу – це дуже важливо для мешканців громади. Тому ми вам дуже вдячні і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Також свою подяку висловили старости Клишківського і Чапліївського старостинських округів Віктор Долиняк та Сергій Пластун.

Мешканці будинку по вулиці Некрасова другий рік поспіль сортують сміття у підвалі свого будинку. Так вони дбають про благоустрій свого міста та заощаджують кошти на вивозі відходів, розповідає мешканець будинку Олексій Ліфіренко. Завдяки отриманому гранту від Червоного хреста, встановили у п’яти під’їздах будинку пластикові контейнери.

Будемо намагатися, щоб люди сортували не так, як у нас було з коробками, а кожен вид у окремий контейнер. Це дасть нам змогу швидше сортувати там по позиціях, адже нам ще треба пластик посортувати по кольорах, хімія, чи не хімія. Тобто часу буде менше витрачатись, а ще я вважаю, що люди мають звикати, що все у нас має бути по контейнерах, бо це європейська практика і ми до цього йдемо”, — розповів Олексій Ліфіренко.

Окрім сортування сміття, Український червоний хрест підтримував ідеї, які дозволяють людям відкрити власну справу, або розширити її. Одна з учасниць програми, завдяки гранту, почала реставрувати меблі, інша закупила обладнання для виробництва напіфабрикатів, ще одна учасниця почала займатись металоконструкціями.

Також підтримано чимало інших починань мешканців громади, які вони реалізують у своїх домогосподарствах.

За словами Івана Куштура, реалізували проєкт у Чапліївському, Клишківському, Воронізькому старостинських округах Шосткинської громади та міста Шостка. Для того, аби отримати гроші учасники мали написати та захистити план розвитку власної справи.

Це перший пілотний проєкт в області і він проходить досить позитивно, – зауважив представник комітету Червоного Хреста в Україні.

Коментувати