Культура

ШОСТКИНСЬКИЙ АНСАМБЛЬ ВІОЛОНЧЕЛІСТІВ ПРЕЗЕНТУВАВ СВОЇ ТВОРЧІ ЗДОБУТКИ У ЛИТВІ

6-11 травня  ансамбль віолончелістів “Співучі струни”  Шосткинської дитячої школи мистецтв (керівник Любов Скега) взяв участь у Міжнародному віолончельному фестивалі-конкурсі (м. Клайпеда, Литва).
У рамках фестивалю учасники ансамблю взяли участь у 6 концертах в різних містах Литви, де виконали більше 40 творів українських композиторів.
«Дуже приємно було грати перед слухачами, які уважно слухають, дарують свою підтримку та щирі посмішки, які поспішають на наші концерти заради духовного збагачення. Адже мистецтво для них – це життєва потреба» – зазначила викладач Любов Скега.

Про нагоду відвідати міжнародний фестиваль учасники радісно говорять: «Наші мрії здійснились!!!»

В перший день у Литві шосткинські музиканти  побували в м. Ширвінтос, куди запросив їх Valdas Povilaitis. Ансамбль віолончелістів “Співучі струни” виступив там з концертом. Вони також з цікавістю послухали гру учнів, які займаються за методом Сузукі.

«Фінал був неперевершений! Ми виконували декілька п’єс всі разом під керівництвом Valdas Povilaitis. Нас привітала адміністрація міста та подарували подарунки! Ми щиро вдячні всім, хто причетний до цього концерту! Дякуємо за теплі оплески, за щирі посмішки, за довіру та співпрацю…!!!», – ділиться враженнями Любов Скега.

В м.Клайпеда, де саме і відбувався фестиваль,  ансамбль віолончелістів познайомився і  спільно зіграв з віолончелістом з Америки Rushad Eglstone. Музиканти зазначають, що нині  в Клайпеді віолончель можна почути в концертних залах, школах, кафе, бібліотеках, костьолах, просто на вулиці.

«З кожним концертом приходить усвідомлення, який  щирий, вдячний, люблячий віолончель литовський слухач… Завжди повні зали… Батьки з маленькими дітьми, дорослі люди…різні покоління, які на байдужі до віолончельного мистецтва…. Дуже приємно грати, коли тебе розуміють і уважно слухають… Вони емоційно сприймають виступ нашого ансамблю “Співучі струни”…. Литовці хвилюються за нас, українців, і в політичному плані… висловлювали підтримку і надію на краще життя….. Прослухали концерт учнів Valdas Povilaitis, які вчаться за методикою Сузукі. А після їх виступу експромтом вийшов музичний флешмоб!!! Було дійсно свято….!!!!!», – такі спогади залишило по собі місто та його мешканці у Любові Скеги.

Наші музиканти побували у  костелі св. Франциска, де звучали твори  Антоніо Вівальді. Виконавці – музиканти з Франції та Бельгії. Про концерт на своїй сторінці у Фейсбук Любов Скега залишає самі теплі враження: «Дивовижні люди в Литві! Цікавляться класичною музикою, з повагою відносяться до музикантів, завжди переповнені зали….. Ми в захваті від концерту…. звук, майстерність музикантів, акустика – все це надало нам можливість поринути в епоху минулого часу».

Кожен день ансамбль віолончелістів ” Співучі струни” виступав з програмою в різних місцях.  Причому, не зважаючи на годину виступу, ранню чи пізню, завжди на їх концертах були присутні вдячні слухачі різного віку.

В рамках фестивалю проходив Міжнародний конкурс віолончелістів. Зібрались конкурсанти з усього світу : з Японії, Китаю, Арменії, Італії, Швейцарії, Америки, Англії, Польщі, Австралії, Франції, Росії, Португалії, Монголії, Чехії, України. Всіх навіть важко перерахувати. «Рівень молодих виконавців височайший!!! Віртуозна гра, звук, складність програм, інструменти, не дитяче розуміння музики, яку грають, індивідуальність кожного – все це настільки вражає, що важко усвідомити, що все це відбувалось з нами в дійсності! Емоції неперевершені!», – говорить керівник ансамблю.

Акордом фестивалю став  заключний концерт лауреатів конкурсу. Шосткинські музиканти з вдячністю відзначили своїх друзів, Valdas Povilaitis та Mindaugas Backus, які не лише запросили їх на фестиваль, а ще й весь час опікувались гостями з України.

В останній день перебування в Клайпеді на фестивалі у вихованців ДШМ  був сумісний концерт з учнями та їх батьками з Клайпеди та Ширвінтоса, які вчаться за методикою Сузукі. Наші музиканти  готували 20 творів різної складності. Особливо вразило наших земляків, що грою на віолончелі захоплюються цілими родинами: «Дуже приємно було спостерігати, що дітки з великою любов’ю відносяться до своїх інструментів, з цікавістю вчаться, спілкуються між собою, навчаються граючи…. Виступ для них – це свято всієї родини. Велику підтримку вони відчувають від своїх батьків, так як їх мами, чи тато також грають з ними в ансамблі! Як все це вражає!. Valdas Povilaitis, вкладає в них всю душу, всі свої знання, щоб навчити грати на такому складному інструменті!!! Його енергія, харизма, особливий підхід до кожного дає свій результат!!! В цьому концерті ми також виконали ансамблем декілька творів українських композиторів, які сприймалися гучними оплесками, що було дуже приємно…. Концерт вийшов просто феєричним! Щирі посмішки, доброзичливість глядачів, приємне відчуття, що та справа, якою ми займаємося, потрібна людям….вони без цього не уявляють своє життя».

“День був дуже насичений: ще один концерт, прогулянка до моря, екскурсія містом та переїзд довжиною у 300 км.  Ще одна яскрава подія сталася вже на вокзалі”, – розповідає керівник ансамблю: “На вокзалі було піаніно…. Ми ж музиканти… До відправлення потягу був ще час. Не довго думаючи, ми розчехлили свої інструменти та почали грати… Потихеньку збирались люди, які нас уважно, з цікавістю слухали, знімали на телефони, нам аплодували, підтримували! Прапорці, які завжди були з нами, свідчили про те, що ми з України. Люди з трепетом і повагою до нас відносились, були в захваті від прослуханої гри…. висловлювали слова подяки та побажання всього найкращого….. Ну і звісно, нам накидали за гру 21 євро у футляр для віолончелі….!!! Ось так!!! Ми безмежно щасливі сіли в потяг і благополучно доїхали до рідного міста Шостка!!!”

За словами Любов Скеги, ця яскрава музична подорож могла б залишитись лише мрією, якби не допомога спонсорів: «Отримавши запрошення від організаторів конкурсу Valdas Povilaitis, Міндаугаса Бачкус та Дануте Жишкувене, ми тільки мріяли, щоб ця поїздка здійснилась! І ось, завдяки матеріальній підтримці місцевої влади, меру нашого міста, Нозі Миколі Петровичу, наша мрія стала реальністю!!! За що ми Вам, Миколо Петровичу, висловлюємо безмежну подяку!!! Також ми щиро вдячні нашому Шосткинському хлібокомбінату, який очолює Івченко О.А. та Непомнящий О.В., підприємству “Фармхім” на чолі з Ляшенко В.І., які надали нам спонсорську допомогу! Ваші добрі справи, які направлені на підтримку всебічного розвитку дітей, вселяють віру та надію дітям, які цього потребують! Дуже приємно, що у нас в місті є люди, які не байдужі до творчої, талановитої молоді»

 

 

 

Коментувати