Новини

Проблема педикульозу у Шостці і районі залишається актуальною

У 2018 році зареєстровано 88 випадків, у поточному році – 20.
В структурі захворюваності за віком діти складають 60%, майже всі відвідували організовані колективи.
Школярів, уражених педикульозом виявляють, як правило, після канікул, коли проводяться профілактичні огляди. Також нерідко цих паразитів виявляють у хворих, які поступають на стаціонарне лікування або у дітей, що направляються у літні оздоровчі табори.

Воші передаються від людини до людини через одяг (головні убори, шарфи тощо), предмети побуту або при безпосередньому контакті. Заразитися вошами від тварин неможливо, тому що ці паразити видоспецифічні – людські воші можуть жити тільки на людині.
Педикульоз проявляє себе шкірним свербежем в місці укусу, при сильних розчісуваннях можливе виникнення гнійних захворювань внаслідок вторинного інфікування, наявністю сіруватих плям на шкірі та наявністю гнид у волоссі. Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів.
Платяні і головні воші є переносниками особливо небезпечних захворювань (висипного тифу, волинської гарячки та зворотного тифу). Воші інфікуються збудниками при потраплянні у організм крові хворого, стають заразними вже через декілька днів.
Враховуючи важливу роль вошей як переносників небезпечних інфекційних захворювань, важливо знищити їх якомога скоріше після їх виявлення.
Основними профілактичними заходами педикульозу є:
— дотримання правил особистої гігієни;
— користування лише особистими речами (головні убори, гребінці, рушники тощо).
Важливу роль відіграє активна позиція кожної людини, особливо батьків, прищеплення дітям гігієнічних навичок в сім’ї.
При виборі протипедикульозних препаратів необхідно звертати увагу на вимоги інструкцій з їх застосування щодо виду педикульозу, вікової категорії тощо.

ДУ “Сумський ОЛЦ МОЗ України” Шосткинський міськрайонний відділ

Коментувати