Без категорії, Новини, Фоторепортаж

На Шосткинщині відзначили 99-річницю з дня народження славетного земляка І. Кожедуба (Фото+Відео)

«Зоряний Сокіл» – захід з такою назвою відбувся у Шостці на честь 99-річниці від Дня народження відомого земляка, льотчика-аса, маршала авіації, тричі Героя Радянського Союзу Івана Микитовича Кожедуба. Він не просто легенда Другої світової війни, а один з кращих стратегів повітряного бою. На його рахунку 330 бойових вильотів, 120 боїв у небі і 62 збитих ворожих літаків.

 Вшанували пам’ять людини зі світовим ім’ям, яка народилася, виросла і вперше піднялася в небо саме на Шосткинщині, представники влади міста, громадських організацій, ветерани, представники депутатського корпусу, молодь та курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил, названого на честь славетного авіатора, які пройшли урочистим маршем. «Наші випускники, курсанти іменують себе «кожедубівцями», і не дарма, адже ми знаємо, що Іван Кожедуб – найрезультативніший льотчик-винищувач часів Другої світової війни. Саме його приклад мужності, героїзму, військової тактики, маневру ми використовуємо для навчання своїх курсантів», – підкреслив Сергій Бойко, заступник начальника льотного факультету з морально-психологічного забезпечення Харківського національного університету Повітряних Сил ім. І. М. Кожедуба.

Самі ж курсанти зазначають, що саме духовні цінності, практичний життєвий і бойовий досвід набутий Іваном Микитовичем, його ставлення до справи, любов до рідної землі – це приклад бездоганного виконання службового обов’язку, беззавітного служіння Батьківщині та своєму народу. «Ця людина служить для мене прикладом великої виучки, дисциплінованості та сили духу», – підкреслює Леонід Тимошенко, курсант льотного факультету вишу.

Під час заходу присутні мали змогу згадати дитинство, юність легендарного віртуоза неба, його бойові вильоти, кількість повітряних перемог. Як зазначив міський голова Шостки Микола Нога, Іван Кожедуб був ідеальним повітряним бійцем, прикладом мужності, «грозою» неба. «Це приклад мужньої людини, великий патріот, який вмів воювати, а головне – вмів перемагати. Саме цьому в нього, всім нам треба повчитися: перемагати в складностях життя, перемагати у війні, яка «мучить» нашу Україну», – підкреслив Микола Петрович.

Людина, в характері якої поєднувалися мужність та відвага, легендарний ас, який умів точно і швидко зважити обставини, миттєво знайти вихід із, здавалося б, безвихідної ситуації, всі його польоти були каскадом різноманітних маневрів. Саме так про легендарного авіатора відгукуються шосткинці. «Іван Кожедуб – легендарна постать, найрезультативніший льотчик-винищувач Другої світової війни. Це людина з великої літери, яка є прикладом мужності, героїзму, патріотизму, сміливості, витривалості, наполегливості. Він собі ставив мету і досягав її незважаючи ні на що», – такими словами охарактеризувала земляка Ніна Сиваєва, заступник міського голови.

Євген Червонний, голова ради ветеранів м. Шостки назвав Кожедуба людиною, яка гаряче любила авіацію: «Это личность, наш земляк, тот человек, который воевал не за медали, не за ордена, а просто выполнял долг. Он любил небо, оно для него было чем-то ясным и необыкновенным».

Для Ірини Нікітіної, депутата міської ради, голови Профспілки освітян Шостки, славетний ас – приклад людинияка своїми подвигами, своїм життям прославила наш край. «Іван Микитович Кожедуб – це наша славетна історія. Він – наша гордість, тому що це наш земляк, земляк-герой. Я вважаю, що на його прикладі ми повинні виховувати наших дітей. Для мене взагалі, все, що пов’язано з історією Великої Вітчизняної війни – це святе», – підкреслила народна обраниця.

Учнівська молодь Кожедубом захоплюється, поважає, цінує подвиг льотчика. «Для мене Іван Микитович Кожедуб – справжній еталон чоловіка, людини своєї справи, героя, – зазначає Дарія Печко, голова Молодіжної дорадчої ради при міському голові.

На знак великої пошани про подвиг легенди Другої світової війни, відбулося урочисте покладання квітів до бюсту земляка. Після урочистої частини учнівську молодь пригостили морозивом, а бажаючі мали нагоду відвідали музей Івана Кожедуба, аби ознайомитися з експозицією, яка присвячена асу-винищувачу. «Музей Івана Микитовича Кожедуба розташований в гуртожитку, де в свій час проживав льотчик, коли навчався в Хіміко-технологічному коледжі. Ми пам’ятаємо подвиг земляка, завжди його вшановуємо, і будемо вшановувати надалі», – підкреслила Ніна Сиваєва.

До слова, вшанували подвиг видатного льотчика цього дня і на малій Батьківщині відомого земляка, в його рідному селі Ображіївка.

Анна ЮХНОВЕЦЬ.

Коментувати