Новини, Офіційно

Дорослі будь-якого віку відтепер можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи

ВІКОВІ ОБМЕЖЕННЯ НА БЕЗОПЛАТНУ ВАКЦИНАЦІЮ ВІД КОРУ СКАСУВАЛИ ! Про це інформує Центр громадського здоров’я.
Дорослі будь-якого віку відтепер можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний.
Такі зміни були внесені Наказом Міністерства охорони здоров’я України №958 від 23 квітня 2019 року «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні».
ЩЕПЛЕННЯ ДЛЯ ДОРОСЛИХ
Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Втім кількість хворих на кір постійно зростає (з початку року захворіло вже понад 47 000 українців!).
Зараз безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку. Вакцинація гарантована всім дорослим, які:
а) контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин);
б) не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті;
в) за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.
Дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету.

ЩЕПЛЕННЯ ДЛЯ НЕМОВЛЯТ ВІД 6 МІСЯЦІВ

За Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині роблять у віці 12 місяців. Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції. До 12 місяців дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95% населення вакциновані). В умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір,через недостатній рівень вакцинації українців, для немовлят існує ризик захворіти. Кір для малюків дуже небезпечний і може призвести до смерті.

Відтепер немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6 місяців вакцину КПК не застосовують). У цьому випадку така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається “нульовою”, подальші планові щеплення потрібно проводити за Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).
ВАЖЛИВО: інтервал між щепленнями має бути не менше одного місяця.

ДУ “Сумський ОЛЦ МОЗ України” Шосткинський міськрайонний відділ

Коментувати