Допомога, Новини, Суспільство, Фінанси

По тисячі євро на власну справу: 150 домогосподарств Шосткинської громади отримали грантові гроші

150 домогосподарств Шосткинської громади цього року отримали по тисячі євро на започаткування та розвиток власної справи. Придбати на ці гроші учасники могли тварин, техніку або сільгоспобладнання — усе те, що допоможе розвивати власну справу. – Розповідають на сайті Суспільне Суми.

Житель Чаплівки Володимир Манько понад 30 років тримає пасіку. Аби придбати більше бджолиних сімей, розповів чоловік, взяв участь у Програмі підтримки домогосподарств від Українського Червоного Хреста.

Завдяки цьому розширив власну справу до 150 вуликів.

Три роки я не їздив за бджолами на захід України, але помітив, що зиму перезимовує лише половина бджіл і тому вирішив, що якщо хочу продовжувати займатись цією справою, то треба їхати. Грантова програма мені допомогла у цьому грошима, – розповів чоловік.

Надія Дуброна коштом гранту придбала саджанці фруктових дерев. Жінка розповіла, що сад приносить їй додатковий заробіток.

Я вирішила ще більше посадити фруктових дерев. Посадила ще молоденькі абрикоси та персики, шпанки – з вишнею схрещені черешні і хочу ще трішки восени посадити. Вже роки і треба зменшувати картоплю, – вважає жінка.

Також Надія замовила будівництво водної свердловини і тепер має можливість поливати сад та город у літню спеку:

Свердловина повинна бути у господарстві, бо як засуха треба поливати і великі дерева, хоча б раз на тиждень А як садиш молоді дерева, то поливати треба цілий тиждень, щоб воно прийнялось.

Аби взяти участь у програмі, розповіла регіональна фахівчиня Програми підтримки домогосподарств Марина Мороз, заявники мали розробити і захистити свій бізнес-план. Такий проєкт цьогоріч втілювали вперше:

Почали ми її реалізувати з Клишківського і Чапліївського старостинських округів, а потім долучилися Вороніжський старостинський округ і саме місто Шостка. Програмою було передбачено надання 38 тисяч гривень. Сума гранту розбивалась на два транші. І худобу купували, і корів, і трактори, і навісне обладнання, косарки, деревообробні станки, теплиці – будь-що, що допоможе, домогосподарству стати на ноги.

Нині прийом заявок завершений. Загалом, за словами Марини Мороз, 150 домогосподарств Шосткинської громади змогли отримати по близько одній тисячі євро на розвиток власної справи.

Фото : Суспільне Суми.

Коментувати