Здоров'я, Медицина, Новини, Суспільство

На Сумщині вперше запровадили каністерапію для поранених захисників

Каністерапія – метод позитивного психосоціального та фізіотерапевтичного впливу на людей через спеціально керованих і навчених собак. Він використовується як допоміжний психотерапевтичний метод, який використовується, зокрема, для психологічної реабілітації постраждалих від російської агресії військовослужбовців та поліцейських.

Сьогодні до однієї з лікувальних установ, в якій лікуються захисники, завітали дипломовані спеціалісти з каністерапії, які пройшли відповідну підготовку. Зокрема, Людмила Плевако – практичний психолог Центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору ДУ «ТМО МВС України по Сумській області» та Тетяна Курасова – лікарка ветеринарної медицини кінологічного центру Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Також на заході були присутні начальниця лікувальної установи Ірина Полуян та начальниця Центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору ДУ «ТМО МВС України по Сумській області», лікарка-психіатр Олена Балинська.

Гості докладно розповіли пораненим про метод терапії, розповіли про собак, які пройшли спеціальний відбір для застосування у практиці та про користь каністерапії для людини у процесі її відновлення саме після травм, отриманих в результаті збройної агресії.

Завдяки взаємодії людини з собакою відбувається активне підвищення гормону щастя, основним з яких є ендорфін. Під час застосування цього методу у пацієнтів розкриваються почуття та емоції, прискорюється процес психотерапії та соціальної адаптації. Каністерапевт працює в партнерстві з кінологом та координує процес терапії.

Каністерапія впливає на розвиток емпатії; зниження тривоги, поліпшення настрою, нормалізацію дихальних і серцевих ритмів та артеріального тиску, м’язового тонусу. Крім того, відбувається поліпшення комунікації, якості та обсягу рухів, підвищення ефективності навчання, терапія посттравматичного стресового розладу тощо.

Застосування такого методу терапії відбулося вперше і вже показало свою користь. Адже захисники, які проходять процес реабілітації, залишилися задоволеними увагою гостей та спілкуванню з чотирилапими друзями.

Коментувати