Безпека, Культура, Суспільство

Чуєте сенсаційну заяву – перевіряйте: під таким гаслом у Шостці пройшла онлайн-зустріч з відомою українською письменницею

За ініціативи Шосткинської центральної міської бібліотеки в рамках адвокаційного проєкту DOCU/КЛУБ «Культура споживання контенту. Не вір – перевір» відбулася онлайн-зустріч з Оксаною Мороз – українською письменницею, журналісткою, авторкою та засновницею ініціативи з інформаційної гігієни “Як не стати овочем”.

Простою мовою і на конкретних прикладах пані Оксана роз’яснила, як відрізнити правду від маніпуляцій. Учасники дізналися, що перехід від аналогової до цифрової ери докорінно змінив інфополе і сформував нові правила безпечного поводження з інформацією.

Безкоштовна розважальна інформація у вигляді ігор, тестів, гадання по суті є однім з методів збору даних з метою маніпулятивного впливу на користувачів інтернету. Навіть за додатком, який створює патріотичні аватарки для українців, можуть ховатися російські пропагандисти.

Прості правила інфогігієни від пані ОКСАНИ:

– перевіряти на достовірність новини, які мають емоційний вплив

– використовувати як джерело інформації лише онлайн-медіа з білого списку, тобто перевірені офіційно

– триматися якнайдалі від сайтів-сміттярок, тобто анонімних сайтів з клікбейтними заголовками новин, які викликають у читача сплеск емоцій, звинувачення

– не брати участь у онлайн-флешмобах на зразок скопіювати та поширити текст

– не користуватися сумнівними додатками на кшталт “як ви записані в телефоні?”

– не переходити за сумнівними посиланнями, навіть надісланими нібито від знайомих.

Здоровий глузд та емоційна рівновага – найкращі ліки від дезінформації та маніпуляції в інформаційному полі.

Коментувати