ЖКГ, Новини, Суспільство, Тарифи

У Шостці провели енергоаудит двох житлових будинків, щоб визначити реальний тариф на опалення з врахуванням місць загального користування: що розповіли незалежні фахівці

Міська влада провела публічну презентацію проведеного енергоаудиту у двох будинках міста. Цим діям передували багаточисельні скарги мешканців багатоквартирних будинків Шостки на несправедливе, за їх думкою, нарахування оплати за опалення місць загального користування. В основному це були власники житла з індивідуальним опаленням.

Відповідно Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України №315 від 22.11.2018 р. “Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг”, надавач послуг розподіляє теплову енергію не тільки на споживачів централізованого опалення, а й на тих, у кого воно індивідуальне, пояснила начальниця управління економіки Шосткинської міської ради, Дар’я Гребенюк.

На відкритій зустрічі були присутні надавачі послуг з теплопостачання у м.Шостка, представники громадськості та органів місцевого самоврядування. Презентацію проведеного енергоаудіту двох житлових будинків, за адресою вул. Свободи, 35 та вул. Чернігівська, 17, здійснила альтернативна фахова компанія. Як вони повідомили в онлайн зустрічі, енергоаудит проводився з метою визначення тарифу на опалення з врахуванням місць загального користування.

В результаті складено два звіти, повідомив представник аудиторської компанії, які мають оприлюднити на наступному тижні, у п’ятницю, 11 жовтня. Попередній результат, можливо, буде вже у середу, 9 жовтян, з яким попередньо зможуть ознайомитися представники місцевої влади.

Наш інженер приїде до Шостки і ми зробимо ще одну таку зустріч для того, щоб можна було ро’яснити і познайомитися з результатами аудиту… Офлайн зустріч буде більш продуктивна, тому що всі будуть мати в руках звіти і ми не поїдемо з міста Шостки допоки не дойдемо до консенсусу.

Як стало відомо, за результатами проведеного енергоадиту, відсоток, який нараховується на місця загального користування залежить від поверховості будинку. Будинки, які піддавалися енергоадиту – різної поверховості. Фахівець пояснив, що у звіті будуть відображені дві цифри, тариф з урахуванням місць загального користування та без їх врахуавння. Різниця в тарифі – до 15% в сторону збільшення, наголосив аудитор.

У нас в тарифній сітці можуть бути враховані місця загального користування і тоді опалення 1м квадратного будівлі менше. Якщо ж вони не враховані, тоді теплові втрати йдуть на меншу кількість метрів квадратних.

Представники громадськості поцікавилися у фахівця, чи передбачає вищеназвана Методика можливість виключення оплати за місця загального користування споживачам з індивідуальним опаленням. Відповідь була однозначна – ні. Так як місця загального користуавння знаходяться в будівлі і є теплові втрати як від внутрішніх стін, так і через огороджуючі конструкції, які контактують з зовнішнім простором.

На підставі чинного законодавства, тарифи на опалення для населення в новому опалювальному сезоні змінюватися не будуть . “На це накладено мораторій і вони зафіксовані для категорії населення на рівні 24 лютого 2022 року”, – акцентуавла увагу керівниця економічного відділу Шосткинської міської ради.

Коментувати