Здоров'я, Суспільство

Під час маштабних лісових пожеж відбувається масоване забруднення атмосферного повітря, вдихання диму може завдати непоправної шкоди здоров’ю

В повітря надходять високі концентрації шкідливих хімічних речовин: чадний газ, азоту діоксид, сірчистий ангідрид, бензпірен та інші, а також багато диму зі зваженими часточками, що потрапили в навколишнє середовище.

Вдихання диму лісових пожеж може завдати шкоди легеням, серцю та загальному здоров’ю кожного, особливо це небезпечно для людей з захворюваннями дихальної системи, бронхіальною астмою, дітей, вагітних жінок та людей похилого віку.

Під час сильного задимлення, найперше що потрібно зробити – це обмежити перебування на вулиці. Коли людина страждає на хронічне захворювання дихальних шляхів, то з дому краще не виходити взагалі.

Якщо Вам необхідно дістатися на роботу чи навчання, то краще скористатися власним або громадським транспортом.

Дихальні шляхи можна захистити медичною маскою, вона зменшує потрапляння до органів дихання забруднених часток, що знаходяться у повітрі. Кращим варіантом захисту органів дихання є респіратор.

Щоб зменшити потрапляння шкідливих речовин до очей, варто одягнути окуляри (сонцезахисні або звичайні).

Крім того треба уникати підвищеної фізичної активності та пити багато води (до 2-3 літрів на день) або вживати трав’яні чаї. Підвищений питний режим сприятиме тому, що токсини не накопичуються, а скоріше виводяться з організму.

Вдома вікна взагалі краще не відкривати.

Можна користуватися очищувачем повітря, якщо очищувача повітря немає, то можна змочити простирадло і повісити його на вікно: вологість повітря у кімнаті підвищиться, а отже його якість поліпшиться. Обов`язково кілька разів на день робіть вологе прибирання.

Слідкуйте за офіційною інформацією.

У разі погіршення самопочуття, утруднення дихання, подразнення очей, горла, виникнення кашлю, головного болю, необхідно якнайшвидше зайти у приміщення, щоб зник подразник, тоді зникнуть і симптоми.

Якщо Ваше самопочуття не поліпшується, потрібно звернутися за медичною допомогою.

Коментувати