Гастрономія, Здоров'я, Новини, Суспільство

Продукти на ринках та стихійних місцях торгівлі «засмагають» на сонці увесь день: які температурні норми зберігання молочної та м’ясної продукції

Продукти на ринках увесь день «засмагають» на сонці. І попри те, що там порушені всі санітарні норми, люди все одно купують молочну продукцію, яка знаходиться на столах, на сонці, а не розміщена у спеціально обладнаному молочному павільйоні, ковбасу та рибу,яка розміщена не в холодильних вітринах.

Умови та термін зберігання продуктів влітку – неабияк важливі. А якість продукції на стихійних ринках ніхто не перевіряє. Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань, Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.

На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль.

Температурні норми зберігання продуктів:

+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

-2…+2 °С – риба гарячого копчення;

-2…-5 °С – риба холодного копчення;

–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені;

Така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів. Важливе значення має і термін зберігання: охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу.

Нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С – добу. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С .. Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

Щоб унеможливити псування молочної продукції на СТ « Шосткинський ринок», її дозволяється реалізовувати у молочному павільйоні тільки дві години від дати проведення ветсанекспертизи, про що ставиться відмітка в експертному висновку.

При високій температурі розмноження різних бактерій, відбуваються дуже швидко, і ті, хто купують продукти, цього не помітять за смаком чи зовнішнім виглядом. Найбільш небезпечним є сальмонельоз, який є хворобою брудних рук, якщо ви, наприклад, купуєте неохолоджені молочні продукти, м’ясні продукти чи рибу на вулиці.

Взагалі категорично не дозволяється реалізовувати ці продукти без охолодження. Тож споживач таким чином умовно економить кошти, але лікування буде значно дорожче.

Крім того, можуть бути різні бактерії групи кишкових паличок, що призводить до діареї, підвищення температури, запаморочення. Це також зумовлено антисанітарними умовами реалізації.

Вакуумна упаковка жодним чином не дозволяє зберігати продукти і не захищає від розмноження хвороботворних бактерій, адже палички клостридії та ботулізму розвиваються без доступу повітря при підвищених температурах. Тому на вакуумному пакуванні завжди стоїть температура нижче 10 градусів.

Не купуйте продукти на стихійних ринках. Бережіть своє здоров’я та життя рідних та близьких Вам людей!, – попереджає Шосткинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області

Коментувати