Реклама, Суспільство

Брак вітаміну D в організмі: причини та симптоми

Вітаміни відіграють надважливу роль для правильного функціонування організму. Зокрема це стосується вітаміну D, який має особливе значення для підтримки балансу кальцію в кістках і крові. Брак цієї сполуки в організмі може мати вкрай невтішні наслідки для організму.

Річ у тім, що вітамін D потрібен, щоб забезпечувалося нормальне використання кальцію і фосфору як для побудови кісток, так і для підтримання тканин у належному стані.

Крім того, сполука є незамінною для оптимальної роботи нервової, імунної систем, а також опорно-рухового апарату в цілому.

На жаль, людина не одразу може визначити, що її організму бракує вітаміну D, тому не зайвим буде знати основні симптоми його дефіциту.

Ознаки браку вітаміну D в організмі

Такі симптоми умовно можна розділити на первинні та вторинні. До перших можна віднести:

  • Частий біль в суглобах та кістках;
  • Втома, особливо, якщо це повторюється регулярно, хоча причин як таких нема;
  • Депресія, закреп, спрага і часте сечовипускання.

Вторинні ж симптоми можуть залежати від основного захворювання. Та може спостерігатися больові відчуття в м’язах, м’язову слабкість, рахіт та остеомаляцію.

З дефіцитом вітаміну D найчастіше стикаються літні люди, а також особи, що страждають ожирінням.

Звідки брати вітамін D

Зазвичай організм отримує вітамін D під час, так би мовити, контакту сонячного проміння зі шкірним покровом. Ще одним джерелом сполуки є їжа – риба (особливо тунець), інші морепродукти, молоко, яйця, деякі види грибів і т.д.

Але не завжди через харчі організм отримує належну кількість цього вітаміну. Але вирішити цю проблему можна дуже легко – почати приймати спеціальні препарати. Це можуть бути капсули, таблетки, краплі.

Зверніть увагу: перш ніж розпочати прийом вітаміну D, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, позаяк самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Водночас важливо знати, які саме препарати приймати, щоб поповнити запас сполуки в організмі.

По-перше, купуйте такі вітаміни тільки в провірених аптеках. По-друге, віддавайте перевагу препаратам від іменитих та авторитетних виробників. По-третє, визначте для себе, яка саме форма випуску для вас є оптимальною: капсули чи, приміром, краплі.

Підсумовуємо

Вітамін D є вкрай важливою сполукою для організму, тому важливо докладати максимум зусиль, щоб організм отримував його у потрібній кількості.

Збалансуйте своє харчування, старайтеся частіше гуляти на свіжому повітрі, розпочніть прийом вітаміну – і тоді відмінне самопочуття вам гарантоване.

Коментувати