Влада, ДСНС, Екологія, Новини, Суспільство

Навколо Шостки продовжує горіти ліс: за минулу добу сталося одночасно чотири пожежі, сьогодні палав ліс у Лазарівці

На Шосткинщині – масштабні пожежі в екосистемах. Тільки за минулу добу, 15 вересня, через аномальну спеку, а в останні дні ще й через сильний вітер, у громаді сталося одночасно чотири пожежі. Рятувальникам доводиться працювати 24/7, без відпочинку, у посиленому режимі.

Так, минулої доби горів сухостій у Миронівці, Воронежі та Шостці (в районі хімреактиву). Про серйозну небезпеку через масштабні пожежі говорили під час апаратної наради при міському голові. Микола Нога наголосив, що будуть звертатися в обласне управління ДСНС України з проханням допомогти.

Хлопці працюють без вихідних. Тушать по декілька пожеж одночасно. Стоїть засуха, у нас не було дощу більше двох місяців.

Про хвилювання жителів Шосткинської громади щодо масштабного задимлення у місті доповіла керівниця Шосткинського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області Оксана Іщенко. Вона говорить, що до них надходили дзвінки від стурбованих містян про погіршення якості атмосферного повітря.

Особливо було багато дзвінків від переляканих шосткинців вчора ввечері. Ми давали роз’яснення, але я вважаю, що про такі ситуації краще сповіщати у ЗМІ.

Міський голова звернувся до сільських старост громади створити протипожежні смуги навколо населених пунктів.

Це ваша територія і ваша відповідальність. Трава непокошена, бур’ян стоїть, десь якесь сміття, десь не прибрано. Найменший опалок – і пожежа, – наголосив очільник громади.

До створення мінералізованих смуг навколо сіл, міський голова закликає залучати техніку агропідприємств.

Фермерське господарство, агрофірми. Трактора причепили плуги, об’їхали навколо населеного пункту, пропахали. Все, спи спокійніше!

Запалав ліс і сьогодні, 16 вересня. Пожежа сталася у Лазарівському мікрорайоні, неподалік Шостки. Горіла лісова підстилка: трава, мох і невеличка рослинність. На місце пожежі прибули працівники 7-ї Державної пожежно-рятувальної частини, а також працівники Шосткинсько лісгоспу, проінформував провідний інспектор ВЗНС Шосткинського районного управління ГУ ДСНС України у Сумській області Ігор Алпанов.

Рятувальники говорять, що ускладнює тушінню пожежі засуха й сильний вітер. Лісова підстилка дуже висохла і вітер розповсюджує миттєво вогонь на велику площу. Основна причина лісових пожеж – людський фактор, наголошують працівники ДСНС: “Невеличкий недопалок, або сірник може спричинити масштабну пожежу”.

Коментувати