Відео, Головне, Новини, Суспільство

Більше трьохсот громадянам надали по 2 га землі на території сіл Шосткинської громади

У ході сесії міської ради «гарячим» стало питання «Про регулювання земельних відносин». На початку його розгляду четверо депутатів міської ради Микола Трофимець, Олександр Івченко, Анна Пилипейко та Дмитро Лощаков заявили про конфлікт інтересів. Простими словами це означає, що в проєкті рішення вони значились в списку тих громадян, яким надається дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, площею 2 гектари, для ведення особистого селянського господарства на території сел Шосткинської громади. Крім вищезазначених депутатів, такі ж дозволи надали народні обранці своїм рішенням ще і трьохстам громадянам.

У ході розгляду земельного питання депутати більшістю голосів відмовили ТОВ «Українсько-голандська агрокомпанія» в оформлені документації із землеустрою для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гамаліївського старостинського округу. Не надали дозволу й агрокомпанії «Гетьманське» для подальшої роботи на землях Глазівського старостинського округу. Бажання займатися агробізнесом на цій території виявила й місцева агрокомпанія ТОВ «Стелліум-Ш», якій віддали превагу народні обранці. Микола Трофимець, депутат міської ради та голова постійної депутатської комісії з питань будівництва, комунального господарства, транспорту, зв’язку, архітектури  та земельних ресурсів пояснив, що агрофірма «Гетьманське» зареєстрована в м. Батурин, тому й податки сплачує не в нашу громаду, на відміну від місцевого аграрія.

Серед бажаючих отримати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для городництва були й такі, що просили до півсотні й більше гектарів. Так, Родіон Хукаленко для ведення городницьких робіт попросив на території Собицького старостинського округу ділянку площею 45 гектарів. Депутат міської ради Віктор Ждаміров зазначив, що така площа землі для городницьких робіт, це тільки початок агродіяльності.

– Далі є і по 90, і по 110 гектарів. Одна і та ж людина отримує на території двох населених пунктів –  Клишок, Вороніжа під садівництво 110 гектарів. У мене питання – ця людина надала нам свій бізнес-план, чим вона буде займатися на цих ділянках? І таких у нас не один випадок. Це не 10 гектарів, а 110!

Натомість, Микола Трофимець звернувся до колег-депутатів підтримати заяву про городництво.

– Це оренда, наповнення бюджету і це наші люди, які сьогодні хочуть спробувати реалізувати себе на території нашої громади.

Депутат Олександр Івченко впевнений, що у підприємця, який займається сільським господарством повинно бути не менше ста гектарів землі.

– 40, 70 гектарів для простої людини це багато, а для підприємця це невелика площа, а тому й неефективна діяльність.

У свою чергу міський голова Микола Нога зауважив, що головна задача, щоб кожен клаптик землі, який у нашій громаді – оброблявся.

Віктор Ждаміров зауважив, що до міської ради надходять заяви на оренду землі від мешканців інших районів та областей України, які не проживають на території Шосткинщини. Крім того, він наголосив, що під пашу віддають землі, де знаходяться пасовища. За словами міського голови, на території громади земель під пашу практично вже не залишилось. Віктор Максимович запропонував депутатам звернутися до Головного управління Державного кадастру Сумської області з вимогою призупинити будь-які дії по розподілу земель державної власності, які знаходяться на території Шосткинської громади. Адже як стверджує народний обранець, наразі відбувається процес передачі земель державної власності до комунальної.

– Ми з вами розуміємо, що прийде час і нам нічого не залишиться. Вимога до Держкадастру одна – щоб вони зняли з аукціону землі державної власності, які знаходяться на території Шосткинської територіальної громади.

Депутати міської ради більшістю голосів підтримали пропозицію щодо звернення до Держкадастру.

Коментувати